Άννα Ευθυμίου: Άκυρη και καταχρηστική η απόλυση ανεμβολίαστου εργαζομένου

ΕΛΛΑΔΑ

Η βουλευτής της ΝΔ και εργατολόγος αναφέρει ότι ο μη εμβολιασμός δε συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που επισείει την ποινή της απόλυσης
Άκυρη και καταχρηστική χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη απόλυση ανεμβολίαστου εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, η εργατολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας ότι ο μη εμβολιασμός δε συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που επισείει την ποινή της απόλυσης.

Η ίδια μιλώντας στο ieidiseis.gr προειδοποιεί ωστόσο ότι «επειδή, στον ιδιωτικό τομέα η απόλυση του εργαζόμενου στο πλαίσιο των νομοθετημένων περιορισμών της, είναι αναιτιολόγητη και αποτελεί έκφανση και έκφραση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό».

Αναφερόμενη στον δημόσιο τομέα, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, εκφέρει την ίδια άποψη σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το νέο πλαίσιο για το δημόσιο τομέα δε θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με τις απολύσεις. Επομένως και εξ αντιδιαστολής ερμηνευόμενες, ο μη εμβολιασμός δε συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που θα επισείει την ποινή της απόλυσης».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστημονική μου άποψη είναι ότι η κύρωση της απόλυσης προσκρούει σε άλλα συνταγματικά δικαιώματα» υπογραμμίζει η Άννα Ευθυμίου θέτοντας σειρά ερωτημάτων ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

«Επειδή πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι εύλογο να αναφύονται ζητήματα, που θα ήταν επωφελές να διευκρινιστούν νομοθετικά σημειώνει η ίδια αναφερόμενη σε παραδείγματα.

Η χρονική περίοδος της αναστολής εργασίας είναι αδιευκρίνιστο αν ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το χρονικό αυτό διάστημα, αν θα αυτό συνυπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσής του και αν θα προσμετράται στην ομαλή εξέλιξη της εργασιακής του σύμβασης, όπως σε αξιολογήσεις, προαγωγές σημειώνει η «γαλάζια» βουλευτής.

Επιπλέον η ίδια επισημαίνει ότι προκύπτει ζήτημα και με το αν θα έχει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος κατά την διάρκεια της αναστολής να απασχολείται αλλού, όπου ενδεχομένως δεν υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού, έστω και με άλλη ειδικότητα.

Κοινοποίησε το