Έκπτωτος του Θρόνου ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος

ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της, του μηνός Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη θέση του εξέλεξε τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

Στη χηρεύσασα Μητρόπολη Γαλλίας τοποθετήθηκε προσωρινά και μέχρι της πληρώσεως της ως Πατριαρχικός Επίτροπος ο εν αυτή διακονών ως Βοηθός Επίσκοπος Ρηγίου Ειρηναίος.

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1959) και μετεκπαιδεύτηκε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου και αναγορεύτηκε διδάκτορας φιλοσοφίας το 1965. Διετέλεσε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Χάλκης στην έδρα της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης, ενώ έχει σπουδάσει και βυζαντινή αγιογραφία.

Το 1959 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1972 πρεσβύτερος το ίδιο έτος εξελέγη επίσκοπος Ελενουπόλεως, το 1976 προήχθη σε μητροπολίτη Ελενουπόλεως και το 1990 έγινε μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων.Διετέλεσε μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετέχει στις συνοδικές επιτροπές: Διορθόδοξων ζητημάτων, ιδρυμάτων του θρόνου στο εξωτερικό (πρόεδρος), διαχριστιανικών ζητημάτων (πρόεδρος), του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, θεολογικών μελετών, Αγίου Όρους (πρόεδρος) κ.ά. όπως επίσης και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και πρόεδρος του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Στις 21 Μαρτίου 2008 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος και στις 16 Φεβρουαρίου 2021 τον κήρυξε έκπτωτο για απείθεια και ασέβεια και τον κατέταξε μεταξύ των σχολαζόντων Ιεραρχών του Θρόνου ως Μητροπολίτη πρώην Χαλκηδόνος.

Κοινοποίησε το

1 σκέψη στο “Έκπτωτος του Θρόνου ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος

Τα σχόλια είναι κλειστά.