Ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο μπουκάλι αρώματος προσφέρει ένα σπάνιο οσφρητικό παράθυρο στην αρχαία Ρώμη – και αφήνει μια οικεία μυρωδιά.
Οι χημικές αναλύσεις του περιεχομένου ενός μπουκαλιού 2.000 ετών αποκαλύπτουν ότι ένα από τα συστατικά του ήταν το πατσουλί, αναφέρουν ερευνητές στις 23 Μαΐου στο Heritage. Το γήινο άρωμα είναι βασικό στοιχείο στα σύγχρονα αρώματα, αλλά η χρήση του από τους Ρωμαίους ήταν άγνωστη μέχρι τώρα.
Πλέον οι ερευνητές προσπαθούν να αναπαράξουν τις αρχαίες μυρωδιές, χρησιμοποιώντας τόσο τις υπερσύγχρονες τεχνολογίες που δεν είχαμε στα χέρια μας πριν από μερικά χρόνια, όσο και πιο απλά εργαλεία.
Ερευνητές, πριν από λίγο καιρό, κατάφεραν για πρώτη φορά να αναδημιουργήσουν το περίφημο άρωμα της Κλεοπάτρας. Δούλεψαν πάνω στα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Θμουίς, κοντά στο Μεντές. Εκεί βρέθηκε ένα κτήριο το οποίο φαίνεται ότι ήταν εργοστάσιο αρωμάτων και στο οποίο βρέθηκαν τα δοχεία που περιείχαν τις πρώτες ύλες για τα αρώματα. Παράλληλα, αποκωδικοποίησαν και ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο, το οποίο περιείχε μια συνταγή. Τώρα σειρά έχουν οι αρχαίοι Ρωμαίοι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια μολύβδινη θήκη σε σχήμα αυγού που κρατούσε εντός της ένα γυάλινο δοχείο. Μέσα στην τεφροδόχο βρήκαν τη φιάλη και τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας γυναίκας που ήταν περίπου 40 ετών, λέει ο χημικός José Rafael Ruiz Arrebola από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Ισπανία.
Το αρχαίο μπουκάλι αρώματος βρέθηκε μέσα σε μια τεφροδόχο μέσα στο δοχείο σε σχήμα αυγού (αριστερά). Το μαυσωλείο όπου βρέθηκε περιείχε οκτώ κόγχες (δύο φαίνονται εδώ), έξι από τις οποίες καταλαμβάνονταν από τεφροδόχους με διαφορετικές μορφές. Είναι πιθανό ότι όλοι κρατούσαν τα αποτεφρωμένα λείψανα μελών της ίδιας οικογένειας. photo/JUAN MANUEL ROMÁN