Έρχονται εμβόλια δεύτερης γενιάς – «Θα είναι το παγκόσμιο όπλο κατά του Κοροναϊού»

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ εκτίμησε ότι οι ερευνητές θα καταφέρουν να αναπτύξουν από φέτος νέα, βελτιωμένα, κι ακόμη πιο ισχυρά εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά και κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Παράλληλα άσκησε κριτική στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των κυβερνήσεων, συστήνοντας το παράδειγμα τη Βρετανίας με τον έναν εμβολιασμό αρχικά.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο γερμανικό n-tv.de, ότι αναμένει «εμβόλια δεύτερης γενιάς, τα οποία θα είναι επίσης αποτελεσματικά και έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, περίπου από τον Σεπτέμβριο. Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα. Το κατά πόσον αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλες τις μεταλλάξεις είναι ακόμα ανοιχτό θέμα».

Εξήγησε ότι «θεωρητικά, ένα γενικό εμβόλιο κατά του συνόλου των μεταλλάξεων του πανδημικού ιού Sars-CoV-2 είναι απολύτως νοητό, διότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά προσπαθεί μονίμως να μεταλλαχθεί στην βέλτιστη μορφή του. Θα ήταν πιθανό να προβλεφθεί αυτή η βέλτιστη μετάλλαξή του με τη βοήθεια προγραμμάτων υπολογιστών και να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που να λειτουργεί εναντίον της»

«Ένα τέτοιο εμβόλιο» επισήμανε «το οποίο για τεχνικούς λόγους θα μπορούσε να παραχθεί καλύτερα με βάση την τεχνολογία mRNA, θα μπορούσε να αποτελέσει το παγκόσμιο όπλο κατά του νέου κορωνοϊού».

Κοινοποίησε το