Έσπασε το κοντέρ ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ

Ξέφυγε ο πληθωρισμός από 3,4% τον Οκτώβριο έφθασε κοντά στην περιοχή του 5% τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή τράβηξε την ανηφόρα… ενώ το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων παρουσιάζεται στα ενεργειακά προϊόντα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης , στα καύσιμα και στα τρόφιμα τιναζοντας στον αερα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς , οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, αλλά και την ανασφάλεια που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες.

Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να φρενάρει ούτε κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη σε νέο αρνητικό ρεκόρ μεγαλύτερο των έντεκα ετών που καταγράφεται για το μήνα Νοέμβριο.

Αν και το οικονομικό επιτελείο εμμένει στη θέση για παροδικότητα του φαινομένου η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός της μεγαλύτερης σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις έντασης και έκτασης των ανατιμήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει ακόμα και το φράγμα του 5% έως το τέλος του έτους.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών που δείχνουν νέα άλμα των τιμών στην ενέργεια στην Ευρώπη λόγω και του ψύχους.

Σημειώνεται ότι για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνει λόγο πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα κρούει πάντως και η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στην οποία αναφέρει ότι τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα. Για την οικονομία και την απασχόληση μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το Νοέμβριο ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Κοινοποίησε το