Αλάσκα: Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 Ρίχτερ – Εκδόθηκε και προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι στη χερσόνησο της Αλάσκα

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στην Αλάσκα, σύμφωνα την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).

Εκδόθηκε και προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι στη χερσόνησο της Αλάσκα, με το επίκεντρο να τοποθετείται στη θάλασσα στα νότια της αμερικανικής πολιτείας. Η προειδοποίηση αργότερα ανακλήθηκε.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 9.15 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδος, 10.15 το βράδυ την Τετάρτη τοπική ώρα.

Πρόκειται μάλιστα για τον ισχυρότερο σεισμό στην Αλάσκα από το 1965.

Η δόνηση φέρεται ότι είχε εστιακό βάθος 35-40 χιλιομέτρων σύμφωνα με την USGS, ενώ το επίκεντρό της εντοπίζεται 91 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Πέριβιλ. Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο πάντως κάνει λόγο για εστιακό βάθος μόνο 10 χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν αναφορές ακόμη για ζημιές ή τραυματίες, αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός τουλάχιστον 1000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του. Αναφορές από το Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκα περίπου 780 χιλιόμετρα από το επίκεντρο τόνιζαν τη μακρά διάρκεια της δόνησης.

Εντός των πρώτων 20 λεπτών σημειώθηκαν επίσης δύο αξιόλογοι μετασεισμοί, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ και 5,8 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να σημειώνει μετατόπιση προς τα νοτιοανατολικά.

Οι αρχές σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία ανέφεραν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις για να εκδώσουν κι εκείνες προειδοποίηση για τσουνάμι εάν χρειαστεί.

Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Κοινοποίησε το