Αντιδράσεις από τη Σερβία για την επιστολή Μπάϊντεν

ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσαν στο Βελιγράδι οι νέες αμερικανικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του Κοσόβου που εκδηλώθηκαν με αφορμή την εθνική επέτειο των 186 ετών από τη σύσταση του πριγκιπάτου της Σερβίας στις 15 Φεβρουαρίου του 1835.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν, σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επέτειο προς τον ομόλογο του, της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου και του προτρέπει να κάνει “Τολμηρά βήματα” για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, έτσι ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση που θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Φυσικά η επισήμανση αυτή του αμερικανού Προέδρου, ερμηνεύτηκε από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου ως την επιστροφή των ΗΠΑ στην πολιτική των πιέσεων και την επιβολή τετελεσμένων στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου κατέστησε σαφές ότι στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η Σερβίας δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Κοινοποίησε το