ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “INTHESS ΕΚΘΕΣΗ ’24”
Γράφει η Τάνια Κιουμουρτζίδου
Συντονίστρια της Γραμματείας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνη για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων από την κλιματική κρίση.
Η κλιματική κρίση, δυστυχώς, είναι εδώ.
Μας απειλεί, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τους πιο δύσπιστους, και οφείλουμε άμεσα και στοχευόμενα να αντιμετωπίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις συνέπειες της.
Στη νεοσύστατη Γραμματεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Σούλη, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για την περιβαλλοντική προστασία οι οποίες αναπροσαρμόζονται σε νέα δεδομένα ή συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους σε συνδυασμό με τη διαρκή ενημέρωση, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο πεδίο της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Οι δράσεις μας έχουν σαφή και επιτεύξιμο στόχο, ενθαρρύνουν τη συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και τοπικές κοινότητες με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία συνεργείων , αξιολογούνται ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα και η δυνατότητα βελτίωσής τους και αφορούν:
Σε καθαρισμούς παραλιών και πάρκων, σε δράσεις ανακύκλωσης και δενδροφύτευσης.
Σε καθαρισμούς παράκτιων περιοχών. Σε συνεργασία με τη Μεσογειακή Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος – MEPP ,έχουμε ήδη προβεί στον καθαρισμό του λιμένα του Ηρακλείου Κρήτης και του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι Ηλείας.
Στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης.
Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη δημιουργία ισχυρής οικολογικής συμπεριφοράς.
Στην οργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για την κλιματική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της συμμετοχής σε αντίστοιχες άλλων φορέων.
Στη δημιουργία μητρώου εθελοντών, γιατί σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Ως συντονίστρια της Γραμματείας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνη για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων από την κλιματική κρίση ,θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία:
Το πρώτο αφορά ένα εμβληματικό έργο είναι η Ανάπλαση της ΔΕΘ. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% της έκτασης μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση, έτσι δημιουργείται ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στην πόλη χωρίς περίφραξη, προσβάσιμος 365 μέρες το χρόνο.
Το άλλο σημείο αφορά στην προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Σύμφωνα με μελέτες και δημοσιεύσεις, τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τα καιρικά φαινόμενα, που είναι πιο έντονα από ποτέ (η αύξηση των πυρκαγιών, οι συχνές πλημμύρες, η διάβρωση των ακτών, η αυξημένη ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία κ.α.), μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την εικόνα τους.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συγκροτήσει διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στους αρχαιολογικούς χώρους.
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανεκτίμητους θησαυρούς που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε την κληρονομιά αυτή.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ.