Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, ο αναπληρωτής διευθυντής πληροφορικής του δήμου Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, άνοιξε τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και διαπίστωσε δυσλειτουργία του συστήματος.
Ενημέρωσε την εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του δικτύουτου δήμου
Μετά από ώρα, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ιό που έχει «κλειδώσει» αρχεία και δεδομένα και πλήξει το βασικό λογιστικό πρόγραμμα του δήμου, με την ομάδα που έκανε την κυβερνοεπίθεση να φέρεται πως ζητά εκατομμύρια ευρώ ως ψηφιακά λύτρα (bitcoins), ώστε να «ξεκλειδώσει» τα χακαρισμένα αρχεία.
Ενημερώθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής και δόθηκε η εντολή να μην ακουμπήσει κανείς τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.
Περίπου 1.500 υπολογιστές «μολύνθηκαν», ενώ μέχρι σήμερα αναζητούν την «τρύπα» στην ασφάλεια που βρήκαν οι χάκερς και κατάφεραν να επιτεθούν.
Παράλληλα, ενημερώθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ υποβλήθηκε και μήνυση κατ’ αγνώστων.
Τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες η διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει τον ψηφιακό ιό, που μεσούσης της πανδημίας και δεδομένης της τηλεργασίας και της εξυπηρέτησης χιλιάδων πολιτών καθημερινά από απόσταση περιπλέκει την κατάσταση.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος μεγάλος δήμος στα χρονικά της χώρας που επλήγη από κυβερνοεπίθεση, την ώρα που οι προσπάθειες «χακαρίσματος» και οι ψηφιακές επιθέσεις είναι χιλιάδες παγκοσμίως και τουλάχιστον εκατοντάδες καθημερινά σε φορείς του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που τα λύτρα καταβλήθηκαν κανονικά, έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις ειδικών, σε μια προσπάθεια οι επιχειρηματίες να πάρουν τις επιχειρήσεις τους πίσω.
«Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει» ήταν το μήνυμα στα αγγλικά που εμφανιζόταν στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπαλλήλων.
Στο ίδιο μήνυμα δινόταν ένας υπερσύνδεσμος και ένας κωδικός, τον οποίο θα έπρεπε να πληκτρολογήσουν στην σελίδα που θα άνοιγε εάν κάποιος έκανε κλικ πάνω στον υπερσύνδεσμο, προκειμένου να γίνει γνωστό εάν και τι ποσό ζητούν ως αντάλλαγμα-λύτρα οι ψηφιακοί «απαγωγείς» των αρχείων του δήμου προκειμένου να τα ξεκλειδώσουν.
Μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζει o αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό των λύτρων, καθώς δόθηκε εντολή να μην «πατήσει κανείς» τον σύνδεσμο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο ιός, τύπου ransomware, μόλυνε τον «κορμό» του πληροφοριακού συστήματος του δήμου πιθανότατα επειδή κάποιος υπάλληλος άνοιξε ηλεκτρονικό μήνυμα με κακόβουλο περιεχόμενο.
H εισβολή του ιού έγινε στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Αβαρλής το καθησυχαστικό είναι ότι εκεί δεν διακινούνται προσωπικά δεδομένα αν και το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κυβερνοεπίθεση είναι το ransomware, το οποίο απειλεί να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του θύματος ή να διακόψει την πρόσβασή του σε αυτά, μέχρι να δοθούν λύτρα
«Σύσταση της εταιρείας που έχει αναλάβει την υποστήριξη είναι να μην λειτουργήσουμε με τους παλιούς υπολογιστές. Δεν χάθηκαν στοιχεία όπως είναι οι οφειλές, η μισθοδοσία κ.ά.» Δήλωσε ο κ. Αβαρλής.
Ευκαρία να αγοραστούν καινούργοι κ. Αβαρλή…
Χιλιάδες αρχεία λοιπόν και στοιχεία πολιτών βρίσκονται στα χέρια των χάκερς.