Αχτσιόγλου: Δεν είναι χατίρι η αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας

ΕΛΛΑΔΑ

“Το πρόβλημα των χρεών της πανδημίας έχει καταστεί τόσο εκρηκτικό, που, αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά, υπονομεύει οποιαδήποτε δυναμική για ανάπτυξη”, αναφέρει στην συνέντευξή της στην Real News, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Προσθέτει ότι “η αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας δεν είναι χατίρι”. Περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν: ” Κατ’ αρχάς, το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα. Δεύτερον, είναι αναγκαία η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο με «κούρεμα» βασικής οφειλής. Το μοντέλο που προτείνουμε είναι αυτό που εφαρμόσαμε με τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου και εκεί υπήρξε «κούρεμα» μεσοσταθμικά κατά 65%.

Παράλληλα, εισηγούμαστε ένα σταθερό πλαίσιο ρύθμισης των χρεών προς τις τράπεζες με δεσμευτικότητες και για αυτές, ώστε να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των παγωμένων δανείων, ύψους σχεδόν 30 δισ…Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη, ότι αποκλείει το «κούρεμα» γιατί είναι άδικο και «ξεπερασμένο», επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση κουβαλά τόση ιδεοληψία, που καταντά κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη”. Η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει ακόμη ότι “οι διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης στις αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, τα ημίμετρα «ενίσχυσης», που λήγουν και παρατείνονται με το σταγονόμετρο, οι διαρροές περί παύσης και αυτών των ανεπαρκών μέτρων στήριξης αυξάνουν την ανασφάλεια” και προσθέτει ότι “χρειάζεται είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάταξης, με ορίζοντα τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2022, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασφάλειες για να προχωρήσουν. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να περιλαμβάνει ένα πλαίσιο ριζικής αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, την αντικατάσταση της επιστρεπτέας προκαταβολής με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους για διατήρηση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, συγκεκριμένες φορολογικές διευκολύνσεις και, φυσικά, την οριστική απόσυρση του κατάπτυστου νέου πτωχευτικού κώδικα”.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα οδήγησε “στη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη” και εξηγεί: “Σε περιόδους τέτοιας κρίσης, το κράτος οφείλει να προχωρά σε δαπάνες για να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών, την κατανάλωση, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, για να περιορίσει την ύφεση. Και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αυτόν τον «κεϊνσιανισμό της κρίσης».

Κοινοποίησε το