Η επέκταση και στο Αιγαίο της αλιευτικής ζώνης στα 12νμ είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής μια μείζονος καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την συνειδητή δολιοφθορά των Τούρκων αλιέων, υποστήριξε στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και ευχήθηκε σύντομα να συμπληρωθεί και από ανάλογο για την κυματική ενέργεια. Τόνισε, ότι όλα τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/2014 «για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και αποδεικνύουν, ότι η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελεί κεντρική επιδίωξη της πολιτικής της ΝΔ. Τούτο σημαίνει προστατευόμενες θαλάσσιες ποσειδωνίες, καταφύγια ψαριών, ζώνες ήπιας αλιείας κοκ, όλα αυτά δηλαδή, που εγγυώνται οι αυστηρότατοι κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Αυτοί οι κανόνες όμως δεν ισχύουν για τους εκτός Ενώσεως αλιευτικούς στόλους, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι, όσον αφορά μέσα, τρόπους και χρόνους αλιείας, επιφέρουν ανήκεστο βλάβη στο ενάλιο περιβάλλον, ιδίως στα αβαθή, όπως αυτά του Αιγαίου Πελάγους υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.
Εν γνώσει και προς αποφυγή αυτών των κινδύνων η ΕΕ ήδη από το 1983 με την Απόφαση του Συμβουλίου 170 (και τελευταία το 2013 με το αρθ 20 του Κανονισμού 1380) προέβλεψε ρητώς ότι «Τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, ..για τη διατήρηση ..των θαλάσσιων οικοσυστημάτων εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης τους». Δυστυχώς βέβαια βέβαια τούτο ουδέποτε ίσχυσε στο Αιγαίο κατόπιν τουρκικής επιμονής, που οδήγησε το 1990 και σε ανάλογο Ευρωτουρκική συμφωνία αναστολής του.
Ο Βουλευτής κατέληξε, ότι η προϊούσα καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αιγαίου από τους Τούρκους αλιείς – που είναι μια πραγματική δολιοφθορά – επιβάλλει, να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ακύρωση αυτής της συμφωνίας και η επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12νμ, έτσι ώστε να τεθεί υπό την προστασία της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής το 75% του Αιγαίου , αντί του σημερινού μόλις 40%.