Βουλγαρική τηλεφωνική απάτη σε ηλικιωμένη: “Θα μείνει χωρίς πόδι η εγγονή σου”

ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Μαμά, μαμά, πονάω. Πονάω!», άκουγε μία νεανική φωνή να λέει με πνιχτά κλάματα 90χρονη, που έπεσε θύμα του κυκλώματος Βουλγάρων, το οποίο εξαπάτησε συνολικά επτά ηλικιωμένους στον Βόλο με λεία 65.000 ευρώ.

Η υπερήλικη ήταν μόνη στο σπίτι, ενώ άγνωστος άνδρας, που μιλούσε σπαστά ελληνικά, προσπαθούσε να της εξηγήσει από το τηλέφωνο ότι η εγγονή της, που βρίσκεται στην Αγγλία, έπρεπε να χειρουργηθεί εκτάκτως μετά από ατύχημα, διαφορετικά θα έχανε το πόδι της. Την ίδια στιγμή μία δεύτερη φωνή ακουγόταν στο τηλέφωνο. «Πονάω, μαμά», επαναλάμβανε κλαίγοντας.

Η ηλικιωμένη δεν μπορεί να συνέλθει ακόμη από το σοκ. Ηταν μόνη στο σπίτι, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον άγνωστο άνδρα, πρωί μάλιστα, όχι βράδυ. Η οικογένειά της απουσίαζε σε δουλειές, αλλά ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει. Ολα κυλούσαν αρμονικά, χωρίς τίποτα να προϊδεάζει την «καταιγίδα», που θα ερχόταν.

Ο άνδρας που της τηλεφώνησε, ο απατεώνας, της συστήθηκε σαν γιατρός – διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου στην Αγγλία. Αρχισε να της λέει ότι ήταν μεγάλη ανάγκη και μπήκε αμέσως στο «θέμα». Η 90χρονη σάστισε. Η εγγονούλα της, το καμάρι της, υποτίθεται ότι κινδύνευε να μείνει ανάπηρη. Ο επιτήδειος μιλούσε σαν να τους ήξερε. Φαινόταν να γνωρίζει το όνομα της εγγονής της, την κόρη της, να ξέρει την οικογένεια.

Γνώριζε όμως τα ονόματά τους εκμαιεύοντας πληροφορίες από την παθούσα. Η ίδια η 90χρονη τα ανέφερε στον πανικό της, χωρίς να το καταλάβει. Ετσι δεν σκέφτηκε να διασταυρώσει το περιεχόμενο των λόγων του.

Το μόνο που ρώτησε η 90χρονη και μάλιστα απευθυνόμενη στην κοπέλα, που ακουγόταν διαρκώς να κλαίει, ήταν πού βρίσκεται ο αδερφός της, δηλαδή το δεύτερο εγγόνι της, που επίσης είναι στην Αγγλία. Ομως, ετοιμόλογος ο απατεώνας απάντησε: «Είναι στο Τμήμα Αιμοδοσίας και αυτή τη στιγμή δίνει αίμα για την επέμβαση!».

Η 90χρονη πιέστηκε αφόρητα. Μπήκε στη διαδικασία να σκέφτεται τρόπους για να μπορέσει να βοηθήσει. Ο επιτήδειος ζητούσε 30.000 ευρώ, όμως εκείνη δεν έχει τόσα χρήματα. «Εχω μόνο 7.700 ευρώ», είπε και οδυρόταν.

Προσπερνώντας τη διαφορά των χρημάτων με διακριτικότητα, ο δράστης είπε στην ηλικιωμένη ότι θα στείλει μία γυναίκα για να πάρει τα χρήματα, η οποία υποτίθεται ότι ήταν από το ΙΚΑ.

Σε χιλιάδες προσμετρώνται πλέον τα θύματα τηλεφωνικής απάτης από οργανωμένα μέλη του βουλγαρικού εγκλήματος, πολλές είναι και οι φορές που αυτοί οι κακοποιοί έχουν ληστέψει ηλικιωμένους όταν αυτοί τους πήραν χαμπάρι την στιγμή που πήγαν να παραλάβουν τα χρήματα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να “εκπαιδεύσετε” τους γονείς και τους παππούδες σας σε αυτά τα θέματα έτσι ώστε να μην πέσουν ποτέ θύματα αυτής της “κομπίνας”.

Κοινοποίησε το