O μύκητας Penicillium camemberti που απαιτείται για την παρασκευή του καμαμπέρ δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί και το τυρί κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών ανέφερε ότι ο μύκητας που απαιτείται για την παρασκευή του τυριού – ο Penicillium camemberti – έχει επικίνδυνη έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιομηχανική τυροκομία έχει εξαρτηθεί από ένα στέλεχος του μύκητα, αντί να χρησιμοποιεί τα ζωηρά, πολύχρωμα βακτήρια του παρελθόντος.
Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα καμαμπέρ είχαν ακόμα γκρίζα, πράσινη και πορτοκαλί μούχλα, αλλά η βιομηχανία τροφίμων το ήθελε λευκό και βελούδινο.
Το λευκό (albino) στέλεχος που επέλεξε δεν είναι σε θέση να αναπαραχθεί με άλλα στελέχη.
Πλέον, οι μεταλλάξεις σημαίνουν ότι ο ίδιος ο μύκητας χάνει την ικανότητα αναπαραγωγής, θέτοντας σε υπαρξιακό κίνδυνο τα Καμαμπέρ.