Γηροκομείο στα Χανιά: Ο θάνατος από βίαιο τάισμα και η ανεξήγητη διαθήκη

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχουν τέλος οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου μέσα σε ένα χρόνο πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν εκταφές ηλικιωμένων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ίδρυμα, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερευνούν όχι 68, αλλά 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων. Πολλοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.

Ερωτήματα δημιουργούνται και για τις περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων, καθώς έχουν έρθει στο φως «ύποπτες» διαθήκες όπου οι θανόντες αφήνουν τα υπάρχοντά τους είτε στην Εκκλησία είτε στο γηροκομείο.

Πρώην εργαζόμενη κάνει λόγο για 30 θανάτους, ο ένας από βίαιο τάισμα
Ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να πιστέψει τα όσα δηλώνει γυναίκα πρώην υπάλληλος του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων.

Μιλάει για ψεκασμούς με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων για να καταπολεμήσουν ψείρες, αναφέρει απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας και δηλώνει ότι έχει δει 25 ως 30 θανάτους, ένας εκ των οποίων ενδεχομένως να προέκυψε έπειτα από βίαιο τάισμα με σύριγγα.

Η γυναίκα, που εργάστηκε ως βοηθός νοσηλευτή από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020, ανέφερε στο zarpanews: «Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε. Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που είχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν».

Η πρώην υπάλληλος αποκαλύπτει ότι υπήρχαν άνθρωποι που πνίγηκαν την ώρα που τους τάιζαν. «Εγώ είδα την κινητικότητα εκεί όταν συνέβη και όταν ρώτησα μου είπαν ότι δεν έγινε τίποτα. Το έμαθα από τους υπόλοιπους μετά. Έχω δει πολλούς θανάτους. Γύρω στα 25- 30 άτομα σίγουρα».

Και γιατί δε μιλήσατε στις Αρχές μανδαμ; Γιατί αφήσατε τόσα γεροντάκια εκτεθειμένα στον θάνατο;

Οι συνθήκες διαβίωσης, όπως λέει η πρώην υπάλληλος, ήταν πολύ άσχημες:

«Είχαμε καγκελάκια που στέγνωναν έξω από τα δωμάτια τις βρεγμένες πετσέτες. Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά».

Ακόμα, η πρώην υπάλληλος κάνει αναφορά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου φέρονται να υπήρχαν τρόφιμοι σε κακή κατάσταση:

«Στο υπόγειο ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες, μύριζε πάντα σήψη, μύριζε κρέας. Αρωμάτιζα τη μάσκα μου για να μπω. Τα στόματα των ανθρώπων μύριζαν. Στο υπόγειο έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή αυτούς που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη. Πιστεύω ότι κάποιοι πλήρωναν και κανονικό δωμάτιο πάνω και μετά τους έβαζαν κάτω χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι».

Άρωμα βάζατε στη μάσκα σας, η ψυχή σας ξεβρώμισε;

Τελικά η βοηθός νοσηλευτή απολύθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ αναφέρει και ότι της είχε ζητηθεί να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Πολύ “αμερικανιά”…

Τους ψέκαζαν με εντομοκτόνα!

Τουλάχιστον 7 πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου έχουν κληθεί στην Εισαγγελία να καταθέσουν για την υπόθεση, ενώ όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες – το αργότερο μετά το Πάσχα- να απαγγελθούν κατηγορίες.

Όπως η ίδια υπάλληλος αναφέρει οι βασανιστές των Ες Ες… Ε… με συγχωρείτε του “γηροκομείου” ψέκαζαν με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων για να καταπολεμήσουν ψείρες, κάνει λόγο για απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας και δηλώνει ότι έχει δει 25 ως 30 θανάτους, ένας εκ των οποίων, όπως αναφέρει, ενδεχομένως να προέκυψε έπειτα από βίαιο τάισμα με σύριγγα.

Δεν είστε συνένοχος “κυρία”;

Κοινοποίησε το