Δάκρυα χαράς μετά την καταδίκη Σόβιν

ΚΟΣΜΟΣ

Ο 45χρονος, λευκός, πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε καταγραφεί από τις κάμερες διάφορων τηλεφώνων περαστικών να πιέζει τον λαιμό του μαύρου συνομηλίκου του, ο οποίος επανειλημμένα εκλιπαρούσε για τη ζωή του, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ο αδόκητος θάνατός του -έχοντας διαπράξει μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα το «έγκλημα» να δώσει ένα μάλλον πλαστό εικοσαδόλαρο στον ταμία ενός ψιλικατζίδικου στη Μινεάπολη- ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους μαύρους Αμερικανούς, πυροδοτώντας πολυήμερες ταραχές και βίαια επεισόδια.

Το 12μελές σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου έκρινε τον Σόβιν ένοχο για όλες της κατηγορίες: ανθρωποκτονία από πρόθεση, ακούσια ανθρωποκτονία, βιαιοπραγία.

Είχαν προηγηθεί τρεις ιδιαίτερα φορτισμένες εβδομάδες δίκης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας του φόβου των επεισοδίων.

Αμέσως μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας, η αντίδρασή του στην οποία ήταν μάλλον απαθής, επέστρεψε σε καθεστώς κράτησης. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης πάνω από 40 χρόνια.

Η οικογένεια Φλόιντ εμφανίστηκε συγκινημένη στη συνέντευξη τύπου ενώ ο δικηγόρος της έκανε λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» των ΗΠΑ.

Κοινοποίησε το