Ελπίδα; Υπό όρους!

ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Μάρκου Μπόλαρη

Είναι μια πρόκληση !
Καίρια και κρίσιμη πρόκληση :
Η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων , η συνεργασία των δημοκρατικών κομμάτων !
Διασπασμένες οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης γίνονται εύκολα βορά των αντιπάλων !


Αλληλουβριζόμενες κι αλληλοκατηγορούμενες , αλληλουπονομευόμενες
οι δημοκρατικές τάσεις, απόψεις, διαδρομές, κόμματα, παρατάξεις απλώς γίνονται ο περίγελος των υπεναντίων και το εύκολο θύμα στις εκλογικές αναμετρήσεις !


Έχουμε ιστορικό προηγούμενο !


Εννοώ ότι τα ξαναζήσαμε αυτά , της πολυδιάσπασης , σε προηγούμενες δεκαετίες !
Μάθημα , μαθήματα πολιτικής ιστορίας χρειαζόμαστε !


Όλη η δεκαετία του 1950 οι δημοκρατικές δυνάμεις καθώς ήταν πολυδιασπασμένες, απλώς, συνέτειναν και συνέβαλαν στην εύκολη επικράτηση της ενωμένης μετεμφυλιακής και αδίστακτης δεξιάς , με τα στρατοδικεία, τις εξορίες , τις εκτελέσεις, τις δολοφονίες, την βία και νοθεία , τα τριφασικά εκλογικά συστήματα , την άθροιση των ψήφων των αποβιωσάντων !


Η παντοδυναμία της Δεξιάς αμφισβητήθηκε μόνον όταν ο Γέρος της Δημοκρατίας είχε την πρωτοβουλία να ενωθούν τα διεστώτα , να συνασπιστούν τα μικρομάγαζα , να παραμεριστούν οι προσωπικές στρατηγικές, να υπάρξει σοβαρή συγκέντρωση πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών προσωπικοτήτων ώστε να συγκροτηθεί το κρίσιμο πολιτικό μέγεθος που θα έπειθε τον λαό πώς υπάρχει ισχυρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας !


Μόνον τότε στράφηκε ο δημοκρατικός Λαός με ελπίδα και προσμονή προς την Ένωση Κέντρου , μόνον τότε οργανώθηκαν οι παραιτημένοι πολίτες, μόνον τότε ξανάφερε το χαμόγελο στα χείλη των δημοκρατών !


Η σημερινή συγκυρία , απότοκος της συντριπτικής πολιτικό – δημοσιονομικό – οικονομικό – κοινωνικής κρίσης , μιά συγκυρία που βρίσκει τους δημοκρατικούς πολίτες τριχασμένους , άλλους συμπλέοντας με το πρόσχημα της κεντροδεξιάς με την Κυβέρνηση, άλλους συμπορευόμενους με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκληση κεντροαριστερών πολιτικών και εκ τρίτου τους λοιπούς να πορεύονται με το ΠΑΣΟΚ, είναι συγκυρία απολίτικης διάσπασης ,
είναι συγκυρία όπου έχει σιγήσει η σοβαρή πολιτική ανάλυση κι ο δημοκρατικός πολίτης βρίσκεται σε αδυναμία επιλογής ρεαλιστικής πρότασης νίκης !


Γιαυτό και τα μεγάλα ποσοστά αποχής από δημοκρατικούς πολίτες στις πρόσφατες εκλογές , αποχής όχι ως αδιαφορίας αλλά ως πολιτικής πράξης , που στέλνουν ισχυρό μήνυμα απαξίωσης του κομματικού λόγου , του διασπαστικού λόγου που πολυτεμαχίζει την δημοκρατική παράταξη κι αξιώνουν αλλαγή πορείας, ενωτικής πορείας !


Υπάρχει ελπίδα ;
Υπό όρους !


Υπάρχει ελπίδα με προϋποθέσεις ενότητας !


Υπάρχει προοπτική με προαπαιτούμενο την συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης που αποτελεί ισχυρό πολιτικό αντίβαρο στην Δεξιά και εξ αντικειμένου πείθει ως ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας !


Μόνον τότε !


Μας νοιάζει ;

Κοινοποίησε το