ΗΠΑ: Θανατοποινίτης γλύτωσε την εκτελέση

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκτέλεση ενός 73χρονου Αμερικανού, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο στο Άινταχο, σταμάτησε την Τετάρτη, την τελευταία στιγμή καθώς δεν κατάφεραν να του χορηγήσουν τη φονική ένεση στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές αυτής της πολιτείας στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Η προηγούμενη εκτέλεση, που είχε αναβληθεί για τον ίδιο λόγο, ήταν αυτή του Κένεθ Σμιθ στην Αλαμπάμα στις 17 Νοεμβρίου 2022. Ο Σμιθ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 1996 για τον φόνο μίας γυναίκας, έπειτα από παραγγελία του συζύγου της. Τελικά εκτελέστηκε στις 25 Ιανουαρίου με υποξία λόγω της εισπνοής αζώτου, κάτι που έγινε πρώτη φορά παγκοσμίως και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Και οι 24 εκτελέσεις που έγιναν στις ΗΠΑ το 2023 πραγματοποιήθηκαν με φονική ένεση.

Η δεύτερη εκτέλεση που έγινε χθες στη χώρα, αυτή του 50χρονου Ίβαν Κάντου η τύχη του οποίου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών διασημοτήτων, πραγματοποιήθηκε στο Τέξας χωρίς πρόβλημα.

Ο Τόμας Κριτς ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος που έχει περάσει περισσότερα από 40 χρόνια περιμένοντας να εκτελεστεί. Καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο συγκρατούμενού του, όταν εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, και θα έπρεπε να εκτελεστεί επίσης με τη χορήγηση φονικής ένεσης.

Όμως έπειτα από περίπου μία ώρα η διεύθυνση της φυλακής κατέληξε ότι ήταν αδύνατο «να γίνει ενδοφλέβια έγχυση», εξήγησαν οι σωφρονιστικές αρχές του Άινταχο.

Η απόφαση ελήφθη αφού έγιναν οκτώ προσπάθειες – στα χέρια και τα πόδια– να γίνει ενδοφλέβια έγχυση στον καταδικασμένο, διευκρίνισε ο διευθυντής των αρχών Τζος Τίγουολτ, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν ή πότε θα επαναπρογραμματιστεί η εκτέλεσή του Κριτς.

Κοινοποίησε το