Η Ιστορία του Βέλος και η απίστευτη στάση των υπευθύνων έναντι της κακοκαιρίας για δεύτερη φορά σε λίγους μόνο μήνες!

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στις 3 Ιουνίου 1942 καθελκύστηκε στα ναυπηγεία USA Boston Navy Yard στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και στις 18 Μαΐου 1943 μπήκε σε υπηρεσία.

Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας.

Τη 16η Ιουλίου 1959 παρελήφθη στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α. Ως στρατιωτική βοήθεια και με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη κατέπλευσε στην Ελλάδα.

Στις 25 Μαΐου του 1973, με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας και ο κυβερνήτης του παρέδωσε τα καθήκοντά του στον ύπαρχο του πλοίου και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να μεταβεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη και να αποκαλύψει την έκταση του κινήματος του Ναυτικού που η Χούντα αποκαλούσε “κίνημα οπερέτα τριών αποστράτων και δύο εν ενεργεία”.

Τον κυβερνήτη ακολούθησαν 30 μόνιμα στελέχη και το πλοίο επέστρεψε στην άσκηση του ΝΑΤΟ και με το τέλος της άσκησης επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στις 26 Μαρτίου 1991 παροπλίσθηκε.

Το 1994 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 μεταφέρθηκε στη Ναυτική Βάση της Σαλαμίνας για επισκευή και ανάπλαση του σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο.

Στις 26 Ιουνίου 2002 αγκυροβόλησε στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 έπλευσε για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επισκευαστεί και να συντηρηθεί.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 αγκυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη και είναι επισκέψιμο στο κοινό ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Στις 28 Μαρτίου 2023 και στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, συνθήκες έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσαν στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν στην πρόκληση σημαντικών ζημιών στο αντιτορπιλικό.

Εντύπωση προκαλεί η ανάλγητη στάση των υπευθύνων του ιστορικού πλοίου, που ενώ την 28η Μαρτίου 2023 έζησαν τον κίνδυνο πως και γιατί δεν έλαβαν μέτρα κατά την κακοκαιρία της 18ης Νοεμβρίου;

Κοινοποίησε το