Η Νόνη Δούνια στο InThess.gr

GOSSIP ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Βαλάντη Καραμπουρούνη

Με τη Νόνη Δούνια πάντοτε ήθελα να κάνω μια συνέντευξη , σήμερα και εν όψει των Ευρωεκλογών τα καταφέραμε!

Νόνη μου πώς έγινε η πρόταση από τη ΝΔ για την υποψηφιότητα σου στις Ευρωεκλογές;

Η ιδιαίτερα τιμητική πρόταση για την υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές έγινε, ως είθισται, από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη, που έδειξε, για ακόμα μια φορά στο πρόσωπό μου.
Ασφαλώς και χάρηκα, επειδή η Ευρωβουλή με ενδιέφερε ανέκαθεν πολύ, μιας και θεωρώ ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται και οι αποφάσεις, που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε όλους εμάς. Είτε αυτές αφορούν τις κοινωνικές πολιτικές, την μετανάστευση, το κράτος δικαίου, την οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και κάθε άλλο τομέα. Θα ήθελα, λοιπόν, να εκπροσωπήσω τη Χώρα μου στο Ευρωκοινοβούλιο και να προωθήσω στην Ευρώπη τα αιτήματα της Ελλάδας.

 • Γιατί να ψηφίσω τη Νόνη Δούνια;

Επειδή είμαι μια από εσάς. Ένας απλός άνθρωπος, μια γυναίκα που δεν της χαρίστηκε τίποτα στη ζωή της. Δουλεύω από πολύ μικρή. Και δουλεύω σκληρά. Με συνέπεια, σοβαρότητα, αφοσίωση και ευθύνη. Και κοιτώντας σας στα μάτια, σας λέω ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό για μια πιο ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Για την Ευρώπη που θέλουμε και, κυρίως, για την Ευρώπη που αξίζουμε.

 • Ήσουνα η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ ως βουλευτής της ΝΔ στον Πειραιά, που πάει να πει ότι ο κόσμος σε εμπιστεύεται, πιστεύεις πως θα σε τιμήσουν και στις ευρωεκλογές και αν ναι γιατί;

Πράγματι, οι συμπολίτες μου με τίμησαν, εκλέγοντάς με ως την πρώτη γυναίκα Βουλευτή της ΝΔ στην κρίσιμη εκλογική Περιφέρεια της Α’ Πειραιά και Νήσων. Έχουμε μια χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και, κυρίως, μια σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες. Ξέρουν ότι ό,τι λέω, το εννοώ. Και ότι προσπαθώ ειλικρινά να βοηθήσω όπου μπορώ. Το ίδιο έκανα ως βουλευτής, το ίδιο σκοπεύω να κάνω και ως Ευρωβουλευτής, αν με τιμήσουν με την ψήφο τους, που εύχομαι να το κάνουν.

 • Η πορεία της ΝΔ ποια πιστεύεις πως θα είναι στις ευρωεκλογές;

Είμαι σίγουρη ότι η ΝΔ θα σημειώσει υψηλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές, όπως έκανε, άλλωστε, και στις εθνικές εκλογές.
Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το σημαντικό έργο της Κυβέρνησης, αλλά και το «αποτύπωμα» της Νέας Δημοκρατίας στην διαμόρφωση των πολιτικών του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και η ενισχυμένη «ψήφος εμπιστοσύνης» στη ΝΔ είναι αναγκαία. Τόσο για τη σταθερότητα της Χώρας, όσο και για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσιμα θέματα, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

 • Ως μητέρα που είσαι πιο θα ήθελες να είναι το σκηνικό της χώρας μας στο οποίο θα ήθελες να ζήσουν τα παιδιά σου;

Θα ήθελα να είναι μια Χώρα που παρέχει ασφάλεια, υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες για τα παιδιά μου, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά νομίζω ότι ακόμα απέχουμε από την πλειονότητα των υπόλοιπων μελών κρατών της Ευρώπης.

 • Βλέπουμε τελευταία μια διαρροή νιάτων και εγκεφάλων προς το εξωτερικό και τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, διότι εκεί βρίσκουν περισσότερη σταθερότητα και καλύτερους μισθούς, η Ελλάδα γιατί πιστεύεις ότι δεν “εκμεταλλεύεται” με την καλή έννοια, τα παιδιά της;

Το brain drain όντως αποτελεί μεγάλη πληγή για τη Χώρα μας. Χάνουμε ή έστω «δανείζουμε» σπουδαία μυαλά στο εξωτερικό, που θα μπορούσαμε εμείς να αξιοποιήσουμε. Και με προβληματίζει πολύ και εμένα προσωπικά.
H οικονομική κρίση επιδείνωσε δραματικά τις προοπτικές εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, ειδικότερα των νέων και υψηλά καταρτισμένων Ελλήνων, με αποτέλεσμα η μετανάστευση να καταστεί ελκυστική επιλογή για πολλούς εξ αυτών.

Ωστόσο, το brain drain δεν είναι αποκλειστικά σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης. Αντανακλά ευρύτερες παραγωγικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, οι οποίες αναδείχθηκαν και επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία.
Όπως:

 • το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν ευνοεί τη δημιουργία ποιοτικών, παραγωγικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης,
 • το σχετικά χαμηλό επίπεδο των οικονομικών απολαβών που έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και
 • τις μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.

Η επιστροφή των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain gain, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για εμάς ως Χώρα.

 • Την Ευρώπη πώς τη βλέπεις; Τι πιστεύεις πως χρειάζεται, τι της λείπει και τι δε θα έπρεπε να έχει;

Αν και η Ευρώπη δημιουργήθηκε με το όραμα της ισχύος εν τη ενώσει, της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κατά την οποία η πολιτική ένωση θα οδηγούσε στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τη διάδοσή τους στον υπόλοιπο κόσμο – όραμα στο οποίο πίστεψε απόλυτα και ο Κωσνταντίνος Καραμανλής, που έβαλε την Ελλάδα σε αυτήν- ,δυστυχώς ακόμη και σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παραμένει ημιτελές.
Πολλές φορές λείπει το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης για το κοινό συμφέρον, προωθούνται στενά εθνικά συμφέροντα και παρατηρείται εσωστρέφεια. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Παράλληλα, αν και γίνονται σημαντικά βήματα, θα έπρεπε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση σε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας. Και, βέβαια, ακόμα πιο συντονισμένη προσπάθεια στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και στην ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη σύγχρονη, με γρήγορα αντανακλαστικά, οικονομικά ανταγωνιστική, ταυτόχρονα όμως, για μια Ευρώπη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική.
Τέλος, νομίζω ότι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη, πρέπει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο. Σίγουρα έχει προχωρήσει το θέμα της ισότητάς μας σε όλους τους τομείς. Δεν μπορούμε, όμως, ακόμα, δυστυχώς να μιλάμε για πλήρη και καθολική ισότητα στην αντιμετώπιση γυναικών και ανδρών.

 • Πιστεύεις πως θα πρέπει να ενταχθούν και άλλες χώρες στην Ευρώπη και την ευρωζώνη;

Για μένα δεν είναι θέμα ποσότητας, αλλά ποιότητας. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ». Δεν έχει σημασία δηλαδή αν θα γίνουμε πιο πολλοί, αλλά να έχουμε καλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη σύμπνοια. Είναι θετικό, φυσικά, να μοιραστούν και άλλοι το ευρωπαϊκό ιδεώδες, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ενωμένες σαν μια γροθιά οι ήδη συμμετέχουσες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Τι πιστεύεις πως θα αλλάξει με την εκλογή σου στην ευρωβουλή;

Αυτό που πιστεύω ότι θα δώσω εγώ στην Ευρωβουλή είναι ότι θα βοηθήσω να δυναμώσει η φωνή των πολιτών, των απλών ανθρώπων στην Ευρώπη. Ούσα και η ίδια η μέση Ελληνίδα, κατανοώ και «νιώθω» την αγωνία των πολιτών για κρίσιμους τομείς, όπως: το οικονομικό, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου, η αξιοκρατία, το επαγγελματικό και άλλα πολλά. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, με κάθε τρόπο να βελτιώσω αυτούς τους γονείς και να θέσω την Ελλάδα στο επίκεντρο. Επίσης, θα προσπαθήσω πολύ να προωθήσω την θέση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και να άρω κάθε διάκριση εις βάρος μας.

 • Πως φαντάζεσαι τη Νόνη μετά από πέντε χρόνια;

Δημιουργική, όπως και τώρα. Στην Ευρωβουλή, αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν στις 9 Ιουνίου. Και ήρεμη, έχοντας βάλει το λιθαράκι μου για την καλύτερη εκπροσώπηση μας στην Ευρώπη.

Νόνη σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Κοινοποίησε το