Θεσσαλονίκη: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη – Ένας Γότθος πολεμιστής στο κέντρο της πόλης

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η τρίκιλιτη κοιμητηριακή Βασιλική που βγήκε στο φως το 2010 στο πλαίσιο των εργασιών του Μετρό στο Συντριβάνι, «έκρυβε» μεταξύ πολλών και σπουδαίων ευρημάτων, ένα γότθο πολεμιστή με τον οπλισμό του.

Ένα εύρημα πολύ σπουδαίο, καθώς αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και που μέχρι τώρα ήταν μόνο βιβλιογραφικά γνωστό από άλλες περιοχές.

Η παλαιοχριστιανική Βασιλική, σχεδόν σε όλο το νότιο κλίτος της, καταλαμβάνεται από μία συστάδα τάφων οι περισσότεροι είναι καμαροσκεπείς. Σε έναν από αυτούς -που σύμφωνα με την κεραμική και τα γύρω ευρήματα πρέπει να χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.- βρέθηκε ένας σκελετός άντρα, δίπλα στον οποίο υπήρχαν υπόλοιπα οπλισμού.

Το καλύτερα σωζόμενο από τα όπλα του ήταν ένα ξίφος το οποίο βρέθηκε διπλωμένο. Bρέθηκε ακόμη ένα εγχειρίδιο και ένα ομφάλιο ασπίδας. Αυτό που φαίνεται να «ξεκλειδώνει» την ταυτότητα του πολεμιστή, είναι ότι «το ξίφος ήταν σκόπιμα διπλωμένο, όχι σπασμένο».

Το 2010 η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε μεγάλο τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου της πόλης. Συγκεκριμένα έφερε στο φως περίπου τρεις χιλιάδες ταφικά μνημεία τα οποία ήρθαν να εμπλουτίσουν την μέχρι τώρα γνώση μας για την οργάνωση και τη συνεχή χρήση του χώρου από την Ελληνιστική περίοδο έως και την Ύστερη αρχαιότητα. Οι τάφοι ανήκουν σε διαφόρους τύπους, λακκοειδείς, κιβωτιόσχημοι, εγχυτρισμοί, βωμοί, βωμοειδείς κατασκευές, καμαροσκεπείς απλοί ή δίδυμοι.

Το βασικό στοιχείο και η σπανιότητα του ευρήματος, είναι ότι υπάρχει αυτή η σειρά καμαροσκεπών τάφων μέσα σε ναό, δηλαδή το ότι η Βασιλική αυτή χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να τους συμπεριλάβει, άρα επρόκειτο για πρόσωπα σημαντικά που ανήκαν στην χριστιανική θρησκεία.

Ιδιαίτερη τιμή επίσης αποτελούσε και το ότι ο εν λόγω πολεμιστής είχε ταφεί μαζί με τον οπλισμό του.

«Είναι σπάνιο να βρίσκεται οπλισμός αυτής της περιόδου μέσα σε ανασκαφικά συμφραζόμενα και μάλιστα του ελλαδικού χώρου. Τα περισσότερα αντίστοιχα ευρήματα που έχουμε είναι από χώρες της βαλκανικής και της δυτικής Ευρώπης».

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για γότθο στρατιώτη, καθώς το Βυζάντιο απασχολούσε γότθους μισθοφόρους ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες του 4ου αιώνα και μετά.

Κοινοποίησε το

1 σκέψη στο “Θεσσαλονίκη: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη – Ένας Γότθος πολεμιστής στο κέντρο της πόλης

Τα σχόλια είναι κλειστά.