Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Πλατεία Ελευθερίας

ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Πλατεία Ελευθερίας θα μετατραπεί με επιφανειακή ανάπλαση σε πάρκο μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, εφόσον η μελέτη για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ δεν φέρει αποτελέσματα, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνεδρίασης, σήμερα Τετάρτη, του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ανέβηκαν οι τόνοι.

Ο κ. Ζέρβας εξήγησε πως η δημοτική αρχή προχώρησε στη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ και υπογράμμισε πως «εφόσον η μελέτη αυτή δεν φέρει αποτελέσματα, προφανώς θα πάμε άμεσα στην ανάπλαση και μόνον της Πλατείας Ελευθερίας ως πάρκου μνήμης».

Σημείωσε, δε, πως από τις 23 Δεκεμβρίου οπότε και έφυγαν οι λαμαρίνες και διαμορφώθηκε η πλατεία ως μέρος στάθμευσης, εξυπηρετήθηκαν στις 132 θέσεις πάνω από 70.000 αυτοκίνητα. Υποστήριξε, δε, πως η σημερινή χρήση του χώρου ως πάρκινγκ είναι προσωρινή.

Ο κ. Ζέρβας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες για να προχωρήσει το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Όπως είπε, ο δήμος παραχώρησε μία έκταση περίπου 11 στρεμμάτων ώστε να δοθεί λύση σε προβλήματα που αφορούσαν τη χωροθέτηση, την πρόσβαση στο μουσείο αλλά και τη στάθμευση οχημάτων και λεωφορείων. Η μουσειολογική μελέτη και πως μέσα σε ορίζοντα 13 μηνών θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ορφανός επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» υποστήριξε πως ο δήμαρχος «πανηγύρισε που 70.000 ΙΧ μπήκαν στην πόλη. Και μετά λέμε γιατί η πόλη χειροτερεύει συνεχώς», τονίζοντας παράλληλα πως θα μπορούσαν οι οδηγοί να στραφούν σε άλλους κοντινούς χώρους στάθμευσης όπως για παράδειγμα το λιμάνι.

Μια σειρά ερωτημάτων για την Πλατεία Ελευθερίας κατέθεσε η Κατερίνα Νοτοπούλου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί». «Είναι φανερό κ.Ζέρβα πως έχετε αντιληφθεί ότι διαπράξατε μεγάλο λάθος. Ολέθριο λάθος με την εμμονή σας να μετατρέψετε την Πλατεία σε πάρκινγκ», συμπλήρωσε η κ.Νοτοπούλου.

Κοινοποίησε το