Ιαπωνία: Έκρηξη κινητήρα πυραύλου

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνικός κινητήρας πυραύλου εκρήγνυται σε μια τεράστια πύρινη σφαίρα σε λιγότερο από ένα λεπτό δοκιμών, αποτελώντας ακόμη ένα πλήγμα στις διαστημικές φιλοδοξίες της χώρας.

Ο Epsilon S – μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου Epsilon που απέτυχε να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο – ξέσπασε στις φλόγες «περίπου 50 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση» την Παρασκευή (14/7), δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας Naoya Takegami.

Η πυρκαγιά μετέτρεψε γρήγορα τον χώρο δοκιμών στο βόρειο νομό Ακίτα σε μια μανιασμένη κόλαση, καθώς τεράστια σύννεφα γκρίζου καπνού υψώθηκαν στον ουρανό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει αναφορές για τραυματισμούς» από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), η οποία διερευνά τα αίτια της έκρηξης, δήλωσε ο Takegami.

Πλάνα έδειχναν φλόγες να ξεπηδούν από το πλάι της εγκατάστασης δοκιμών πριν να καεί ένα μικρό κτίριο, ανατινάζοντας την οροφή εν μέσω δραματικών σκηνών.

Η συγκλονιστική έκρηξη δημιούργησε τεράστια σύννεφα καπνού που υψώθηκαν πάνω από τους κοντινούς ανεμόμυλους της περιοχής.

Η δυσλειτουργία έρχεται μετά τη δεύτερη προσπάθεια του Τόκιο να εκτοξεύσει τον πύραυλο επόμενης γενιάς H3 που απέτυχε μετά την ενεργοποίηση τον Μάρτιο και μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου στερεών καυσίμων Epsilon τον Οκτώβριο.

Κοινοποίησε το