Κέντρο Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. «Είμαστε μακριά αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά στην κοινωνία και τους ανθρώπους της!»

ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Της Τάνιας Κιουμουρτζίδου*


Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε τούτη την εποχή, απομάκρυνε τα σώματα των ανθρώπων, μα όχι τις ψυχές τους… Ο εγκλεισμός, τα μέτρα και οι απαγορεύσεις, δημιούργησαν αρνητικά συναισθήματα στους περισσότερους από εμάς.


Κι όμως πάντα υπάρχει η ελπίδα, η αισιοδοξία, η προοπτική για καλύτερες ημέρες. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με δράσεις προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Εμείς σαν Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για άλλη μια φορά συνεχίζουμε δυναμικά ώστε να παράγουμε Πολιτισμό!


Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, παλέψαμε, παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, ώστε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας όπου χρειάζεται αλλά και είναι αναγκαίο.


Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έφερε τους ανθρώπους ακόμη πιο κοντά. Με τη σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων τύπου live Streaming, καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με το κοινό και το κοινό με τους καλλιτέχνες, αν και βέβαια τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα.


Ο Πολιτισμός απόκτησε πρόσβαση στους ανθρώπους του αλλά και το αντίθετο. Γίναμε μια μεγάλη παρέα από Πάτρα, Αθήνα, Ηράκλειο, Δράμα, Γιαννιτσά, Πολύγυρο, Κιλκίς, Λονδίνο, Γερμανία, Ζυρίχη, Σουηδία, ΗΠΑ. Αυτό που εισπράττουμε από το κοινό είναι ότι έχει ανάγκη για ψυχαγωγία περισσότερα από ποτέ.

Ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 30 live stream μεταδόσεις, με μουσικές συναυλίες, αφιερώματα, ποιητικές, θεατρικές βραδιές. Το κάθε live streaming είναι αφιερωμένο και υποστηρίζει μια κοινωνική δομή, ένα Ορφανοτροφείο, ένα Σύλλογο ΑΜΕΑ, Καρκινοπαθών, μια ομάδα, σεισμόπληκτους. Αντί εισιτήριου το Κέντρο Πολιτισμού παροτρύνει το κοινό να στηρίξει τις δομές με κατάθεση οποιοδήποτε ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό της συγκεκριμένης δομής.


Με τη στήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και όλου του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού θελήσαμε να δώσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, στηρίζοντας τοπικά και περιφερειακά σωματεία που αν και επλήγησαν, συνεχίζουν και παράγουν εξαιρετικό κοινωνικό έργο. Από την πλευρά μου προσπάθησα να εντάξω όσο πιο πολλά Σωματεία μπορούσαμε και φυσικά να ενισχύσουμε τοπικούς καλλιτέχνες.


Και αυτό που εισπράττουμε από αυτά τα σωματεία, όπως χαρακτηριστικά μου είπαν, είναι η εξωστρέφεια και πως με αυτό τον τρόπο θα τους μάθουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Είναι σημαντικό και πάνω από όλα ότι μας νοιαστήκατε τέτοιες δύσκολες στιγμές», μας λένε συνεχώς.

Κάποια από τα σωματεία που έχουν ήδη στηριχθεί είναι: Λάμψη, Ορφανοτροφείο Μέλισσα, Παιδικό χωριό SOS Πλαγιαριου , ΑΡΤΕΜΙΣ Ν. Μαγνησίας, Στοργή, Αρωγοί του Ιδρύματος Άγιος Δημήτριος, Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας ¨Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντιος¨, Μ.Α.Ζ.Ι, Παιδικά Όνειρα, Μέριμνα ΜΑμΑ Βέροιας.


Οι επόμενες δράσεις μας


Οι διαδικτυακές δράσεις μας με τίτλο «διασκεδάΖΟΥΜΕ την Αποκριά», θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Τρία σχήματα καλλιτεχνών θα μας διασκεδάσουν με χορό, μουσική, κέφι, σατιρικά τραγούδια, μιμήσεις, μεταμφιέσεις.


Η αρχή θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου όπου οι ENCARDIA, ένα ελληνικό συγκρότημα θα μας παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα για την αποκριά του 2021. Η δράση αυτή στηρίζει το έργο του’’ Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών – ΚΕΘΙΣ’’.
Στις 4 Μαρτίου, τη βραδιά της Τσικνοπέμπτης τη σκυτάλη θα πάρουν επτά εξαιρετικοί μουσικοί, τραγουδιστές και ηθοποιοί σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα «Σαν παράσταση» που θα μας φέρει τον Ελληνικό κινηματογράφο και το Ελληνικό θέατρο στο σπίτι μας. Η δράση αυτή στηρίζει τον’’ Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών ‘’.


Τέλος στις 14 Μαρτίου θα γίνει ένα αφιέρωμα στο Ελληνικό σατιρικό τραγούδι. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που φιλοδοξεί να είναι ένα διαχρονικό αφιέρωμα στο σατιρικό τραγούδι. Η δράση αυτή στηρίζει τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοπεταλιοδοτών, Αιμοδοτών και Δωρητών Μυελού των Οστών Αλμωπίας με διακριτικό τίτλο ‘’ Προσφοράς Ζωής ‘’.


«Τον πολιτισμό τον κατακτάς μέσω των έργων σου»…


*Η Τάνια Κιουμουρτζίδου είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κοινοποίησε το