Κινέζος vlogger μοιράστηκε βίντεο από τη ρημαγμένη Ουκρανία – Και πλέον θεωρείται «Εθνικός προδότης»

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άθελά του, έγινε η κινεζική φωνή της αντίστασης στην Ουκρανία. Ο 36χρονος Wang Jixian, κάτοικος της Οδησσού, ήθελε απλώς να δείξει στους γονείς του ότι είναι καλά στην υγεία του.

Στο πρώτο του βίντεο, στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιέγραφε πώς αγοράζει τρόφιμα, κρέας και φρούτα, σημειώνοντας ότι κάποια καταστήματα ήταν ακόμη ανοικτά.

Έκτοτε, στα καθημερινά του βίντεο μετέφερε στους συμπατριώτες του την κατάσταση που βίωνε. Μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από εκείνη που μεταδίδουν τα κινεζικά Μέσα.

Σε ένα βίντεο που παρακολουθήθηκε ευρέως, ο Wang κρατώντας το κινέζικο διαβατήριό του έλεγε: «Αυτοί οι Ουκρανοί φρουροί δεν είναι Ναζί, είναι προγραμματιστές πληροφορικής, απλοί άνθρωποι, κουρείς – αυτοί είναι οι άνθρωποι».

Και κάπως έτσι μπήκε στη μέση μιας παγκόσμιας διαμάχης, με την Κίνα να αντιμετωπίζει διεθνή πίεση καθώς αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και μια έκρηξη φιλορωσικής διάθεσης στα εξαιρετικά περιορισμένα και λογοκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας – κάτι που ο Wang ελπίζει να αλλάξει.

Καθώς αυτά τα βίντεο άρχισαν να συγκεντρώνουν την προσοχή, μερικές φορές ξεπερνώντας τις 140.000 προβολές, αυξήθηκε και ο αριθμός των επικριτών, με κάποιους να τον αποκαλούν εθνικό προδότη.

Τα σχόλια ανώνυμων διαδικτυακών αγνώστων τον αφήνουν αδιάφορο – αλλά τον ενοχλούν όταν προέρχονται από άτομα που τον ενδιαφέρουν, όπως ένα μέλος του προσωπικού της κινεζικής πρεσβείας που γνώριζε από την προηγούμενη κατοικία του στα Σκόπια της γείτονος χώρας.

Όπως λέει, ο υπάλληλος επικοινώνησε μαζί του πρόσφατα, υπονοώντας ότι ο Wang πληρώνεται για να δημοσιεύσει τα βίντεό του και τον ρώτησε: «ποιος σε έστειλε; Όταν ο Wang επέμεινε ότι δεν το έκανε για χρήματα, ο υπάλληλος απάντησε: «Η τρέχουσα συμπεριφορά σου δεν είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα. Θέλω να διακόψω τις σχέσεις μαζί σου, ας μπλοκάρουμε ο ένας τον άλλο».

«Αυτό με πλήγωσε πραγματικά», είπε ο Wang.

Οι Κινέζοι λογοκριτές έχουν επίσης κατεβάσει τα βίντεό του στο διαδίκτυο, λέει. Ενώ όλα του τα βίντεό του παραμένουν ανοιχτά στο YouTube, το οποίο είναι αποκλεισμένο στην Κίνα, εκτός από εκείνα με VPN, μόνο το 80% περίπου των βίντεό του έχει μείνει στο WeChat και λιγότερα από το 20% στο Douyin.

Δεν ξέρει ποιους κανόνες έχει παραβεί. Απογοητεύτηκε τόσο πολύ που σε ένα βίντεο στις 7 Μαρτίου, κόλλησε μαύρη ταινία σε ένα Χ πάνω από το στόμα του, κάνοντας σιωπηλά χειρονομίες στην κάμερα για να μεταδώσει ότι ήταν ασφαλής και βρισκόταν ακόμα στην Οδησσό.

Αφού μίλησε στο CNNi, οι κινεζικοί λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύτηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του στην Κίνα.

Στο μεταξύ, λαμβάνει «αμέτρητα» μηνύματα από επαφές, οι οποίες των πιέζουν να σταματήσει να δημοσιεύει περιεχόμενο. Όμως δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει σκοπό να το κάνει.

Κοινοποίησε το