Κορυδαλλός: Άγρια επίθεση αστυνομικών σε κρατούμενους

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Aγρια επίθεση καταγγέλουν δικηγόροι, από αστυνομικές δυνάμεις της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών (ΕΟΜ) δέχθηκαν κρατούμενοι πολιτικοί πρόσφυγες, την Πέμπτη μέσα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Στην αίθουσα ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα της δίκης των 11 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε εντολή την ώρα του μισάωρου διαλείμματος να μεταφέρουν τους κρατούμενος στο κρατητήριο, για να μην έχουν καμιά επαφή με τους συνηγόρους και τους αλληλέγγυους. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών (ΕΟΜ) επιτέθηκαν με άγρια βιαιότητα και ύβρεις στους κατηγορούμενους την ώρα μάλιστα που εκείνοι συνομιλούσαν με τους δικηγόρους τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, Αλέκα Ζορμπαλά, Ιωάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Σαραφιανός και Πατρίκιος Πατρικουνάκος, καταγγέλλουν «τις πλήρως απαξιωτικές και πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου και απονομής δικαιοσύνης συνθήκες διεξαγωγής της δίκης», επισημαίνοντας πως «τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους αντιδράσαμε στη βίαιη αυτή ενέργεια, καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με κεκαλυμμένα χαρακτηριστικά, γρονθοκοπούσαν, κλωτσούσαν και καθύβριζαν τους κατηγορουμένους».

Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία, αστυνομικοί χτύπησαν επανειλημμένα και βάναυσα στο στήθος, κρατούμενο μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς προ διετίας (διπλό bypass), με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του στα έδρανα και δυο ώρες αργότερα να τον παραλάβει ασθενοφόρο.

Το δικαστήριο όταν επανήλθε αρνήθηκε να πάρει θέση για το γεγονός και διέκοψε επικαλούμενο ότι οι κατηγορούμενοι δεν φορούσαν μάσκες, τις οποίες είχαν σκίσει οι αστυνομικοί κατά την έφοδο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι αποχωρούν «καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία σε αυτόν τον χώρο», ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν άμεση αναφορά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση – καταγγελία των 4 δικηγόρων υπεράσπισης των 11 Τούρκων και Κούρδων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό.

Αθήνα 8/7/2021

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι παριστάμεθα για λογαριασμό των: Sinan Ozen Oktay του Atif, Sadi Naci Ozpolat του Halil, Harika Kizilkaya του Orhan, Ismail Zat του Mustafa, Kaya Hasan του Mustafa, Halil Demir του Αli, Αli Ercan Gokoglu του Husseyn, Hazal Secer του Mahmut, Anil Sayar του Bekir, Βurak Agarmis του Atanur, Cam Sinan του Murat, Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, στα πλαίσια πολυήμερης δίκης που διεξάγεται στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, καταγγέλλουμε τις πλήρως απαξιωτικές και πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου και απονομής δικαιοσύνης, συνθήκες διεξαγωγής της δίκης.

Κορύφωση των ανωτέρω συνιστά το γεγονός, ότι στη σημερινή δικάσιμο και κατά τη διάρκεια ημίωρης διακοπής, όπου ως συνήγοροι επικοινωνούσαμε με τους κατηγορουμένους, εισήλθαν στη δικαστική αίθουσα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες εφόρμησαν με βαναυσότητα κατά των κατηγορουμένων, διακόπτοντας την επικοινωνία μας με τους εντολείς μας, επιχειρώντας να τους μεταφέρουν με τη βία στα κρατητήρια.

Τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους αντιδράσαμε στη βίαιη αυτή ενέργεια, καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με κεκαλυμμένα χαρακτηριστικά, γρονθοκοπούσαν, κλωτσούσαν και καθύβριζαν τους κατηγορουμένους.

Οι κατηγορούμενοι μεταφερθήκαν σερνόμενοι στα κρατητήρια δεχόμενοι χυδαίες ύβρεις και ακραία βία. Ένας από τους κατηγορούμενους μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς προ διετίας (διπλό bypass), δέχθηκε απανωτές αγκωνιές στο στήθος με αποτέλεσμα να σωριαστεί στα έδρανα και δυο ώρες αργότερα ήρθε ασθενοφόρο για τη διακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Τα γυαλιά άλλου κατηγορουμένου, καθώς και ένα απο τα παπούτσια του, παρέμειναν στην αίθουσα ως τρόπαια για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα εν έτει 2021. Μεταξύ των άλλων χτυπήθηκε και η διερμηνέας της δίκης.

Το δικαστήριο κατά την επάνοδό του, αρνήθηκε να πάρει θέση για το γεγονός και διέκοψε επικαλούμενο ότι οι κατηγορούμενοι δεν φορούσαν μάσκες (τις οποίες σκίσαν οι αστυνομικοί κατά την εφόρμησή τους).

Προσπαθώντας να τιμήσουμε τον τίτλο του συνηγόρου υπεράσπισης, δηλώσαμε ότι αποχωρούμε, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί διαδικασία σε αυτό το χώρο.

Καταθέσαμε ακόμη, άμεση αναφορά στον πρόεδρο του ΔΣΑ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Αλέκα Ζορμπαλά
Ιωάννα Κούρτοβικ
Δημήτρης Σαραφιανός
Πατρίκιος Πατρικουνάκος

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με το περιστατικό.

Κοινοποίησε το