Λεξικό Treccani: Η γυναίκα είναι… Πόρνη

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή με την οποία ζητάνε από το λεξικό Treccani να αλλάξει τον απαράδεκτο ορισμό του στη λέξη «γυναίκα» υπογράφουν περίπου 100 εξέχουσες προσωπικότητες στην Ιταλία.

Η εκστρατεία υποστηρίζει ότι οι υποτιμητικοί όροι όπως το «puttana» (πόρνη) πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα με τα συνώνυμα.

Τέτοιες λέξεις ενισχύουν τα «στερεότυπα μισογυνισμού που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως κατώτερες», προσθέτει.

Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή είναι η πολιτικός Ιμμα Μπατάλια, η βουλευτής Λάουρα Μπολντρίνι και η Αλεσάντρα Περατζέλι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Τράπεζας της Ιταλίας.

Συντάκτρια την επιστολής είναι η ακτιβίστρια Μαρία Μπεατρίς Τζιοβανάρντι, η οποία στο παρελθόν τα έχει βάλει και με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, ζητώντας του να αφαιρέσει λέξεις όπως το «bint» (γκόμενα) και το «bird» (γκομενίτσα, γκομενάκι) ως άλλους τρόπους ονομασίας μιας «γυναίκας».

Μετά από μια παρόμοια αναφορά, που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγκάστηκε να αλλάξει τον ορισμό του.

Τα συνώνυμα που δίνονται στον ορισμό του λεξικού Treccani είναι ακόμη χειρότερα, καθώς υπάρχουν 30 εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τους εργαζόμενους στο σεξ, σύμφωνα με την Τζιοβανάρντι.

Κοινοποίησε το