Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα «ζώνη αίματος» στη Ράφα – Αγωνία για 1,3 εκατ. Παλαιστινίους

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τελευταίο καταφύγιο για 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους την πόλη της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βάζει στο στόχαστρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ήδη δώσει εντολή στο στρατό να σχεδιάσει την εκκένωσή της παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (9/2), το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η Χαμάς και ταυτόχρονα να παραμείνουν «τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα».

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», προστίθεται.

«Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF και στο αμυντικό κατεστημένο να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ένα διπλό σχέδιο τόσο για την εκκένωση του πληθυσμού όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων».

Η δήλωση ήρθε δύο ημέρες μετά την απόρριψη από τον Νετανιάχου μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς που προέβλεπε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά της η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε ανταλλαγή αν δεν περιλαμβάνει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των Ισραηλινών.

Κοινοποίησε το