Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ζωτικής σημασίας οι σχέσεις καλής γειτονίας

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα διμερούς συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής του κ. Ζάεφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι παραμένουν ζωτικής σημασίας «ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζάεφ έκανε λόγο για στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ζητά τη βοήθεια του κ. Μηστοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι «το 2003 η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλες τις βαλκανικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι». Εξέφρασε επίσης τη χαρά του που πλέον οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και τα ελληνικά αεροσκάφη περιπολούν στους αιθέρες της Βόρειας Μακεδονίας.

«Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. Πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO. Τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό μας κατά τη διάρκεια της τελετής και αυτό προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες μας», ανέφερε ο κ. Ζάεφ χαρακτηριστικά.

Φαίνεται πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που ξεκίνησε με τις υπογραφές των πρωθυπουργών του Ζάεφ και Τσίπρα συνεχίζεται στο μέγιστο της και με γοργούς ρυθμούς και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην συνεχιστεί…

Κοινοποίησε το