Μητσοτάκης: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Θεσσαλίας του 2030

ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πυκνότητα των έργων που δρομολογούνται στη Θεσσαλία καθιστά πραγματικά τη Θεσσαλία πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το μεσημέρι από το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030 και συνέχισε:

«Αυτό που εισέπραξα για ακόμη μια φορά από τη σύντομη παρουσία, αυτή την αίσθηση ότι πράγματι αυτή η Περιφέρεια έχει πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σφυγμό, ερχόμαστε εμείς να ενισχύσουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις με έργα υποδομών, έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Και έτσι πραγματικά να μπορέσει αυτή η Περιφέρεια να ξεδιπλώσει όλο της το αναπτυξιακό δυναμικό. Αλλά ταυτόχρονα η ανάπτυξη οποία θα δημιουργηθεί να είναι μια δίκαιη ανάπτυξη και το αναπτυξιακό μέρισμα να μοιράζεται δίκαια σε όλους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «Και όταν λέμε δίκαια, εννοούμε σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας. Διότι από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι για μένα δεν νοείται να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας» προσέθεσε σημειώνοντας πως κάθε Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες, την ίδια πρόσβαση στην πρόνοια της Πολιτείας, την ίδια δυνατότητα για ατομική, οικογενειακή και συλλογική προκοπή.

Μιλώντας για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως δεν ένας κατάλογος έργων, αλλά αποτυπώνει μια συνολική αναπτυξιακή λογική για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας, κατά προέκταση και το μέλλον της Θεσσαλίας. «Ένα μέλλον που στηρίζεται πρωτίστως στη δυνατότητα μας να ξεκλειδώνουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θεσσαλικό διαμέρισμα, τόνισε πως η Θεσσαλία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, πολλές από τις οποίες αναπτύσσονται μέσα από το σημαντικό έργο που επιτελεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλώντας για τα έργα, επισήμανε πως ο Ε65 γίνεται πράξη, και έτσι αναδεικνύεται ο κρίσιμος γεωγραφικός ρόλος της περιφέρειας, ενώ αναβαθμίζονται όλες οι κρίσιμες υποδομές.

Τέλος, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα ένα ρεαλιστικό σχέδιο με περισσότερα από 570 έργα, όπου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Η παρουσιάση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 570 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Με πολλή χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Λάρισα, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, για να συμπαρουσιάσουμε μαζί με πολλούς συναδέλφους στην κυβέρνηση, ένα οραματικό σχέδιο για τη Θεσσαλία του 2030. H πυκνότητα των έργων που δρομολογούνται, καθιστά τη Θεσσαλία πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. H Περιφέρεια αυτή έχει έναν πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σφυγμό, τον οποίο ερχόμαστε να ενισχύσουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις με έργα υποδομών, έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει η Περιφέρεια αυτή να ξεδιπλώσει όλο της το αναπτυξιακό δυναμικό», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, στη διάρκεια της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Θέλουμε το αναπτυξιακό μέρισμα που θα δημιουργηθεί να μοιραστεί δίκαια σε όλους

«Η ανάπτυξη η οποία θα δημιουργηθεί θέλουμε να είναι μία δίκαιη ανάπτυξη και το αναπτυξιακό μέρισμα να μοιράζεται δίκαια σε όλους. Κι όταν λέμε σε όλους, εννοούμε σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας. Διότι από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι για μένα δεν νοείται να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Το σχέδιο αυτό κάνει πράξη και εδώ, στη Θεσσαλία, αυτό το όραμα. Δεν είναι απλά ένας κατάλογος έργων, αποτυπώνει μία συνολική αναπτυξιακή λογική για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας, κατά προέκταση και το μέλλον της Θεσσαλίας. Ένα μέλλον το οποίο στηρίζεται πρωτίστως στη δυνατότητά μας να ξεκλειδώνουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει 570 έργα και ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ

«Μιλήσαμε για τους τέσσερις άξονες ενός σχεδίου που συμπεριλαμβάνει 570 έργα και το οποίο έχει οικονομικό αποτύπωμα το οποίο ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” για τη Θεσσαλία είναι η διαχείριση του νερού. Δεν λέμε ότι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Αλλά από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα είπαμε ότι χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους έργα. Όχι μόνο το φράγμα του Ενιπέα. Εμβληματικό έργο είναι το έργο του Ταυρωπού. Είναι το φράγμα της Μεσοχώρας, ως υδροηλεκτρικό, το οποίο επιτέλους προχωράει μετά από τόσα χρόνια.

Άρα ερχόμαστε και λέμε ότι λύνουμε το πρόβλημα του νερού μέσα από μια συνολική θεώρηση. Με μια σειρά έργων μεγάλων, μεσαίων, μικρών και ταυτόχρονα, θέλω να το τονίσω αυτό, δίνοντας την δυνατότητα στους αγρότες μας, εκτός από νερό να μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε φθηνή ενέργεια.

Το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Υπάρχει δυναμική στη χώρα. Εχουμε εντυπωσιακή αύξηση εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων από 6,6 δισ. σχεδόν στα 10 δισ.

«Βοηθήσαμε με φορολογικά κίνητρα. Σάς είχα πει προεκλογικά: θα μειώσω το φόρο για τους αγρότες οι οποίοι συνεργάζονται και το κάναμε πράξη. Γιατί θέλουμε παραπάνω κίνητρα για συνεργατικά σχήματα, για ομάδες παραγωγών, για νέους συνεταιρισμούς. Εκεί είναι το μέλλον, γιατί εκεί υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και η δυνατότητα να μπορεί κανείς να αξιοποιήσει όλη την αλυσίδα παραγωγής, να τυποποιήσει τα προϊόντα και κυρίως να χτυπάει αγορές του εξωτερικού. Και βέβαια η αύξηση των εξαγωγών είναι εντυπωσιακή. Από 6,6 δισ. σχεδόν στα 10 δισ. στα αγροτικά μας προϊόντα.

Υπάρχει πραγματική δυναμική στη χώρα, την οποία είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε και να την υποστηρίξουμε σε βάθος χρόνου και για αυτό και πιστεύω ακράδαντα, ότι παρά τις αναταράξεις, την ενεργειακή κρίση, το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλία, είναι ένα μέλλον εξαιρετικά αισιόδοξο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινοποίησε το