Μισθοί Ελλάδος, τιμές Ελβετιας του 2042

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Δημήτρη Βαλάντη Καραμπουρούνη

Αυτό που συμβαίνει τελευταία στην Ελλάδα είναι εξωπραγματικό!

Διάφορα “καρτέλ” επιχειρηματιών ισχυριζόμενα την κλιματική αλλαγή, τον Κοροναϊο και τΙς “κακές” καιρικές συνθήκες ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων με την κυβέρνηση να κάνει τον “Κινέζο”.

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων θυμίζουν ελληνική ταινία του ’80 με τον Σωτήρη Μουστάκα. ο οποίος πήγαινε στο σουπερμάρκετ και πριν προλάβει να απλώσει το χέρι του στο ράφι άλλαζε η υπάλληλος την τιμή στο λάδι που μόλις είχε ξαναλλάξει, πολλά από τα προϊόντα που αγοράζαμε ήδη ακριβά σήμερα είναι ακόμα ακριβότερα.

Τα προϊόντα ανεβαίνουν, οι υπηρεσίες ανεβαίνουν, η θέρμανση και αυτή εκτινάχθηκε στα ύψη και τα μεροκάματα -όπου αυτά βρεθούν- γιατί είναι και δύσκολο να τα βρεις πλέον στην Ελλάδα, παραμένουν στις ίδιες τιμές μιας δεκαετίας πίσω με “γελοίες” αυξήσεις του τύπου 1, 2, ή 3% και εκείνο κάθε 1, 2 ή και περισσότερα χρόνια.

Ουσιαστικά η δύναμη η αγοραστική του Έλληνα έχει πέσει στα “Τάρταρα” με μία μείωση πραγματική περίπου 50% την τελευταία δεκαετία.

Ας δούμε μία λίστα από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν ανατιμήσεις σε μία “μαύρη λίστα” προϊόντων οι οποίες αναφέρονται παρακάτω…

Στη «μαύρη λίστα» των ανατιμήσεων περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:

● Ζυμαρικά (7% – 23%).

● Χυμοί (5% – 15,5%).

● Ρύζι τζαζμίν (10%).

● Φέτα (9%).

● Αφρόλουτρα (7%).

● Κατεψυγμένα λαχανικά (6%).

● Τυριά (5,7%).

● Εσπρέσο (5,5%).

● Στιγμιαίος καφές (5%).

● Αλάτι (5%).

● Κρουασάν (5%).

● Πουρές (4,5%).

● Σάλτσες (4,5%).

● Παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%).

● Ελληνικός καφές (4,5%).

● Αλεύρι (4,5%).

● Βρεφικό γάλα (3%).

● Γάλα εβαπορέ (3%).

● Κρεμοσάπουνο (2,5%).

● Τοματοειδή (2,5%).

● Δημητριακά (2,5%).

● Ροφήματα (2,5%).

● Εισαγόμενα νερά (2% – 4%).

● Ζωοτροφές (1,5% – 5%).

Για να μην πούμε ότι εκτιμούν απο το ΒΕΑ, πώς θα υπάρξουν αυξήσεις σε υπηρεσίες περίπου από 10% έως και 30% και πως από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα η τιμή του ψωμιού, του βασικότερου αγαθού για το ανθρώπινο είδος ανέβηκε κατά 20% τουλάχιστον ανά περίπτωση και υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αύξηση.

Μου θυμίζει η κατάσταση Τουρκία που για να πάρεις ένα ψωμί από το φούρνο πηγαίνεις δύο τσουβάλια Λίρες Τουρκίας, κατά ‘κει τραβάμε;

Ας συγκρίνουμε τώρα την αγοραστική δύναμη μεταξύ δύο Bαλκανικών Πρωτευουσών, της Αθήνας και των Σκοπίων:

O Έλληνας λαμβάνει περίπου 650 ευρώ βασικό μισθό καθαρά, από αυτά καλείται να πληρώσει 500 ευρώ ενοίκιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων 50 ευρώ το μήνα ρεύμα, να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες σε τρόφιμα, ένδυση και υπόδηση, να πληρώσει τα κοινόχρηστα -εάν έχει- και τα έξοδα κίνησης τα οποία προκύπτουν από την εργασία του.

Φυσικά τα 650 ευρώ για όλα αυτά δεν φτάνουν ούτε για αστείο, συνεπώς μία δουλειά για τον Έλληνα και μόνο δεν φτάνει.

Ο γείτονας λαμβάνει βασικό μισθό 350 ευρώ από τα οποία πληρώνει 150 έως και 200 ευρώ ενοίκιο για ένα ολοκαίνουργιο σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων και με όλα τα έξοδα πληρωμένα, φως, νερό, θέρμανση και ίντερνετ.

Τα κοινόχρηστα του -εάν έχει- είναι το πολύ 3 με 5 ευρώ, τα τρόφιμα στη γείτονα χώρα, ακόμη και τα ελληνικά τα οποία εισάγονται εκεί, βρίσκονται στην μισή τιμή από την Ελλάδα, για να μην πούμε για την βενζίνη η οποία εισάγεται από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα και πωλείται 1,20 ευρω σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία πωλείται 1,60 με 1,70€ παράλληλα το αέριο κίνησης στη γείτονα έχει 0,60€ το λίτρο σε αντίθεση με την Ελλάδα, έτσι ο γείτονας σε αντίθεση με τον Έλληνα έχει δυόμισι φορές μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη με τα 350 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό από τον Έλληνα που παίρνει 650 και δεν του φτάνουν ούτε για “καλημέρα”.

Όσο για τη διασκέδαση; Ο γείτονας πληρώνει το κοκτέιλ που θα πάρει στο μπαρ 1,50€ ο Έλληνας 8 ευρώ έως 12, ο γείτονας πληρώνει μία τεράστια πίτσα μισού μέτρου (!) σε εστιατόριο πολυτελείας 6 ευρώ ενώ στην Ελλάδα η ίδια για πίτσα πωλείται τουλάχιστον προς 18€ κι αν τη φας στο εστιατόριο πρέπει να “πάρεις δάνειο” από την Τράπεζα της Ελλάδος για να την πληρώσεις!!!

Ο Έλληνας πληρώνει το ουίσκι του ‘οταν βγει να διασκεδάσει από 5 έως και 10 ευρώ ο γείτονας Από 1 έως και 1,5€

Γιατί λοιπόν στη γείτονα χώρα τα πράγματα να είναι τόσο φθηνά και στην Ελλάδα τόσο ακριβά;

Και να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα προϊόντα ιδίως τα φρέσκα στη γείτονα χώρα είναι εισαγόμενα από την Ελλάδα! Εάν πάτε σε μανάβικο στα Σκόπια τα κουτιά που βρίσκονται τα τρόφιμα είναι από Έλληνες παραγωγούς και από Ελληνικές εταιρείες, Δηλαδή ο Σκοπιανός πληρώνει την μπανάνα 50 λεπτά του Ευρω το κιλό και ο Έλληνας 1,50€, την ίδια ακριβώς μπανάνα που εισάγει ο ίδιος ακριβώς έμπορος!!!

Ως πότε λοιπόν θα πληρώνουμε τα “κερατιάτικα” αυτά;

Γιατί δεν υπάρχει αληθινή προστασία καταναλωτή; Γιατί η κυβέρνηση δεν προστατεύει τις τσέπες των ψηφοφόρων της; Για να μην πούμε για τους δεκάδες ειδικούς φόρους και χαράτσια…

Αν πάτε στα Σκόπια οι περισσότεροι νέοι κυκλοφορούν με αυτοκίνητα πολυτελείας που στην Ελλάδα δεν μπορείτε να αποκτήσετε -ακόμη και αν έχετε τα χρήματα- διότι θα πρέπει να πληρώσετε το φόρο πολυτελείας και να βρεθείτε στη λίστα με τους “προύχοντες”, αφού θα πρέπει για να έχεις ένα αυτοκίνητο της προκοπής να δηλώνεις εισόδημα ενός “μικρού εφοπλιστή”.

Άρα εκ των πραγμάτων ο Έλληνας είναι αναγκασμένος να γυρνάει και με “αυτοκίνητα – καρούλια” τα οποία σε Βουλγαρία και Σκόπια εάν τα κυκλοφορείς σε τιμωρούν με έξτρα φόρο γιατί λερώνεις το Περιβάλλον!!!

Και μετά από όλα αυτά το πρόβλημα σας Έλληνες είναι αν θα βάλετε το εμβόλιο ή όχι;

Κοινοποίησε το