Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 34 νεκροί έπειτα από επίθεση εναντίον στρατιωτικών

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 31 μέλη του στρατού και τρία μέλη βοηθητικής δύναμης σκοτώθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται σε τζιχαντιστές στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Την ίδια ώρα, πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας ανέφεραν πως άλλη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άλλους ανθρώπους.

«Οχηματοπομπή ανεφοδιασμού συνοδευόμενη από στρατιωτικές μονάδες, που επέστρεφε από την Τζιμπό», πόλη πολιορκούμενη εδώ και μήνες από τζιχαντιστές στην περιοχή του Σαχέλ (βόρεια), έγινε προχθές «στόχος ενέδρας» στη Ναμσιγκιά, στο κεντρικό-βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

«Η μάχη, ιδιαίτερα σφοδρή, προκάλεσε μεγάλες απώλειες, παρά τη σθεναρή αντίδραση των μονάδων», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έδωσε «προκαταρκτικό απολογισμό» 31 στρατιωτικών και 3 Εθελοντών για την Άμυνα της Πατρίδας (VDP) νεκρών και «δεκάδων» αγνοουμένων, που «αναζητούνται ακόμη από τις ενισχύσεις» οι οποίες στάλθηκαν εσπευσμένα στην περιοχή.

Πάντα σύμφωνα με τον στρατό, «σκοτώθηκαν πάνω από 40 τρομοκράτες».

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν αναφέρθηκαν στην ανακοίνωσή τους σε άλλη επίθεση που διαπράχθηκε προχθές Δευτέρα στην ίδια περιοχή και είχε αποτέλεσμα, κατά τις πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, να σκοτωθούν «δεκάδες» άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη των VDP.

«Ομάδες τρομοκρατών επιτέθηκαν στο χωριό Νοακά» βάζοντας στο στόχαστρο «κυρίως τους VDP», εξήγησε μια από τις πηγές.

«Χάσαμε δεκάδες άνδρες στο Νοακά και έχουμε τραυματίες», δήλωσε αξιωματικός των VDP στην περιοχή. Αρκετοί ακόμη βοηθητικοί των ένοπλων δυνάμεων «είναι ακόμη αγνοούμενοι», πρόσθεσε.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως «στο Νοακά έγινε σφαγή», προσθέτοντας πως «περίπου τριάντα» μέλη των VDP σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν. Οι εθελοντές, με την υποστήριξη του στρατού, κατάφεραν «βαριές απώλειες στους επιτιθέμενους», συμπλήρωσε, κάνοντας επίσης λόγο για υλικό –«μοτοσικλέτες και οπλισμό»– που κατασχέθηκε.

Ο αξιωματικός των VDP στην περιοχή είπε επίσης πως επίθεση μικρότερης κλίμακας σημειώθηκε προχθές στην Γκαγερί, στην επαρχία Κομονζαρί (ανατολικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη των εθελοντών.

Κάτοικοι της Τανουαλμπουγκού (ανατολικά) διαδήλωσαν την ίδια ημέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναζωπύρωση των επιθέσεων των τζιχαντιστών και για να ζητήσουν να ανεφοδιαστεί η κοινότητά τους, που τελεί υπό αποκλεισμό εδώ κι εβδομάδες, σύμφωνα με κατοίκους.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία οργανώσεων τζιχαντιστών που αρχικά εμφανίστηκαν στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα κι εξαπλώθηκαν πέραν των συνόρων του.

Επιθέσεις των οργανώσεων αυτών, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ έχουν αναγκάσει πάνω από δύο εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τη χώρα κυβερνά από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, το δεύτερο σε οκτώ μήνες.

Κοινοποίησε το