Αυστηρές ποινές για τους μαθητές που υποπέφτουν σε κάποιο βαρύ παράπτωμα κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών και προστατευτικό πλαίσιο για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, προβλέπει νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των σχολικών εκδρομών, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ).
Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο, στον νέο κανονισμό σχολικής λειτουργίας και στο νέο πλαίσιο που έρχεται για τις σχολικές εκδρομές.«Έχουμε φτιάξει έναν νέο κανονισμό σχολικής λειτουργίας. Είναι εξαιρετικά πλήρες και έχει αγκαλιαστεί από τη σχολική κοινότητα. Τώρα συζητάμε με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο και για τις εκδρομές», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και έκανε λόγο για εργαλεία που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος μαθητής μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί συμμαθητές του ή εκπαιδευτικούς τότε ο συνοδός εκπαιδευτικός «κατάσχει» τη συσκευή και την απενεργοποιεί άμεσα. Η συσκευή παραδίδεται στον γονέα ή τον κηδεμόνα του μαθητή μετά το πέρας της εκδρομής και γίνεται ενημέρωση για ενδεχόμενα πειθαρχικά μέτρα ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, μέτρα τα οποία μπορεί να φτάσουν και τις πέντε μέρες αποβολή. Αν, τώρα, το περιεχόμενο της μαγνητοσκόπησης αφορά ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.Όσο δε για το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, το υπουργείο δίνει την ευχέρεια στον αρχηγό της εκδρομής να λάβει οποιοδήποτε μέτρο θεωρήσει κατάλληλο, έχοντας το δικαίωμα να εξαιρέσει το μαθητή;που την εκδρομή και να τον στείλει πίσω στο σπίτι του.
Στην περίπτωση που το παράπτωμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, τότε ο υπεύθυνος της εκδρομής καταθέτει αναφορά στη διεύθυνση του σχολείου, η οποία παραπέμπει το περιστατικό στον Σύλλογο Διδασκόντων για τη λήψη πειθαρχικών μέτρων.
Με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από εισήγηση της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας ή της πλειοψηφίας των συνοδών εκπαιδευτικών ότι κάποιος μαθητής ή μαθήτρια δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή ή τις πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές/επισκέψεις/μετακινήσεις που διοργανώνει το σχολείο, δύναται να αποκλειστεί από αυτές σωρευτικός ή διαζευκτικώς, εντός του τρέχοντος σχολικού έτους.Το ίδιο προβλέπεται και στην περίπτωση που έχει επιβληθεί σε κάποιον μαθητή το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής τουλάχιστον τριών ημερών – είτε μεμονωμένα είτε αθροιστικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους – ή φοιτά στο σχολείο ύστερα από αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Εμείς εδώ στο InThess έχουμε να προτείνουμε μια ολοκληρωτική λύση για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω για μαθητές και εκπαιδευτικούς:
Να σταματήσουν μια για πάντα οι σχολικές εκδρομές που κύριο στόχο έχουν τις τσέπες παιδιών και γονέων και που δημιουργούν και κοινωνικές ανισότητες σε όσους μαθητές έχουν γονείς με σοβαρά οικονομικά προβλήματα!
Φυσικά κάτι τέτοιο δε θα συνέφερε όλο το παραοικονομικό σύστημα που εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες θησαυρίζει από τις εκδρομές αυτές.