Ξύπνησαν «ιούς ζόμπι» 50.000 ετών: Ένα επιστημονικό επίτευγμα που προκαλεί ανησυχία

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.

Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μικρόβια που παρέμειναν αδρανή για εκατοντάδες χιλιετίες.

Για να μελετήσουν τα «εξαφανισμένα» μικρόβια, οι επιστήμονες αναβίωσαν έναν αριθμό από αυτούς τους «ιούς ζόμπι» που βρέθηκαν θαμμένοι στη Σιβηρία, συμπεριλαμβανομένου ενός που πιστεύεται ότι έχει ηλικία σχεδόν 50.000 ετών.

Ηλικία ρεκόρ για έναν παγωμένο ιό που επιστρέφει στη ζωή και παραμένει ικανός να μολύνει άλλους οργανισμούς.

Η ομάδα πίσω από την εργασία, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Jean-Marie Alempic από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, λέει ότι αυτοί οι ιοί που κατάφεραν να επαναφέρουν μπορούν να αποτελέσουν δυνητικά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία και πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος αυτών των μολυσματικών παραγόντων.

«Το ένα τέταρτο του βόρειου ημισφαιρίου βρίσκεται κάτω από μόνιμα παγωμένο έδαφος», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το μη αναστρέψιμο λιώσιμο των παγετώνων απελευθερώνει οργανική ύλη που ήταν παγωμένη για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια».

Ο ιός της αμοιβάδας 48.500 ετών είναι στην πραγματικότητα ένας από τους 13 που περιγράφονται σε μια νέα μελέτη που βρίσκεται σε προδημοσίευση, με εννέα από αυτούς να πιστεύεται ότι είναι δεκάδων χιλιάδων ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κάθε ιός ήταν διαφορετικός από όλους τους άλλους γνωστούς ιούς όσον αφορά το γονιδίωμά τους.

Κοινοποίησε το