Ο σύλλογος Πάραλος στη ΔΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σύλλογος Πάραλος «Φίλοι της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης, συμμετέχει στην 87η Δ.Ε.Θ. παρουσιάζοντας την έκθεση: «Ναυταθλητισμός και Θεσσαλονίκη: μνήμες του Θερμαϊκού». Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στην αερογέφυρα των Περιπτέρων 13-15. Η έκθεση για την ιστορία του ναυταθλητισμού στη Θεσσαλονίκη αφορά στην παρουσίαση ιστορικού φωτογραφικού υλικού που προέρχεται από τα αρχεία τεσσάρων Ναυταθλητικών Συλλόγων της πόλης μας.

Η Θεσσαλονίκη έχει μια μακρά παράδοση στο ναυταθλητισμό με τεράστιες εθνικές και διεθνείς επιτυχίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν γνωρίζει την ιστορία των Συλλόγων αυτών όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο.

Η μακρόχρονη ιστορία των Συλλόγων αυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με σημαντική κοινωνική προσφορά, όπως η παροχή συσσιτίου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όσο και με πολιτιστικά δρώμενα. Ο πρώτος εκ των συλλόγων – Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1931 και δύο χρόνια αργότερα, το 1933, ιδρύθηκε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης. Μεταπολεμικά, ιδρύθηκαν ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης το 1946 και το 1947 ο Ναυτικός και Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Βασικός σκοπός της σύστασης των ομίλων ήταν η εμφύτευση στα παιδιά και τους νέους της αγάπης για τον ναυταθλητισμό, Παράλληλα όμως η ενασχόληση με τα αθλήματα αυτά ενσταλάζει τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων ωθώντας τον άνθρωπο να θέτει ολοένα κι υψηλότερους στόχους και να παλεύει με υπομονή κι επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Ο ναυτααθλητισμός ως ιδεώδες κοινωνικοποιεί και συνδέει με δεσμούς φιλίας τους συναγωνιζόμενους, τους συνηθίζει στην αναγνώριση της αξίας των αντιπάλων και στην ανάπτυξη του σεβασμού. Τέλος, οι όμιλοι της Θεσσαλονίκης προάγουν και την ερασιτεχνική αλιεία διατηρώντας αντίστοιχα τμήματα. Προσδοκούμε ότι η έκθεση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να γνωρίσουν την πολυσχιδή δράση και την ιστορία των ναυταθλητικών συλλόγων της πόλης και να ενισχύσει την αγάπη των νέων αλλά και των μεγαλύτερων για τη θάλασσα.

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης – ΠΑΡΑΛΟΣ» ιδρύθηκε το 2020 στη Θεσσαλονίκη από ευάριθμους οραματιστές και λάτρεις της θάλασσας. Σκοπός του Συλλόγου είναι η συμβολή του στην προώθηση της ναυτικής παράδοσης.

Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της πόλης μας γύρω από το υγρό στοιχείο ,μέσα από το πρίσμα της ιστορίας , της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, της οικονομίας και φυσικά το κυρίαρχο στοιχείο της σχέσης του Ανθρώπου με τη Θάλασσα. Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε μέσα από μια ιστορική διαδρομή, με ένα διαφορετικό πρίσμα οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με την πόλη μας και την θάλασσα , από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα .

Η δημιουργία του συλλόγου μας έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην πόλη μας .

Τη σχέση της πόλης και των πολιτών με το υγρό στοιχείο, με τη θάλασσα. Στην πόλη που «της πρέπει το καράβι».. Απώτερο στόχο του Συλλόγου μας αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία του «Ναυτικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές ενέργειες για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο ταξίδι μας θα βρούμε και άλλους συμπλέοντες που θα σταθούν χορηγοί στην προσπάθειά μας να υπενθυμίσουμε τη σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα.

Κοινοποίησε το