Παρκάρισμα: Eχθρική η Νεάπολη Θεσσαλονίκης για ΑμεΑ, μητέρες με καροτσάκια και άτομα με κινητικά προβλήματα

ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Δημήτρη Β. Καραμπούρουνη

Εχθρική φαίνεται πως είναι η συμπεριφορά μερικών κατοίκων της Νεάπολης Θεσσαλονίκης κατά οποιουδήποτε περιπατητή, μητέρας με καροτσάκι ή ατόμου με ειδικές ανάγκες, θελήσει να μετακινηθεί ελεύθερα αφού τα περισσότερα πεζοδρόμια ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους Νεάπολης, εκεί όπου δεν υπάρχουν κάγκελα που να μην επιτρέπουν την πρόσβαση αυτοκινήτου στο πεζοδρόμιο, είναι γεμάτα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα οι πεζή να αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα ακόμα και σε επικίνδυνους δρόμους όπως είναι η οδός Λαγκαδά στην στην οποία εδώ και χρόνια έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Εκμεταλλευόμενοι την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, καθώς και τους ελλιπής έως και ανύπαρκτους ελέγχους από την Τροχαία για τέτοια θέματα, οι απερίσκεπτοι συμπολίτες μας με την “τομαριστική” τους συμπεριφορά, εκθέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τα άτομα που οι ίδιοι αναγκάζουν να κυκλοφορούν στην άκρη του δρόμου και πολλές φορές ακόμα και στη μέση, αφού τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από αυτοκίνητα και δίπλα ακριβώς υπάρχουν και δύο γραμμές διπλοπαρκαρισμένα!

Η κατάσταση χειροτερεύει από χρόνια σε χρόνια, αφού οι κάτοικοι της Νεάπολης πλέον έχουν αυξηθεί το ίδιο και οι ανάγκες για στάθμευση.

Όπως μας λένε οι κάτοικοι της Νεάπολης μία ανάσα στο παρκάρισμα αλλά και στην φύλαξη των αυτοκινήτων τους που πολλές φορές πέφτουν “θύματα” διάρρηξης.

Μια μικρή βοήθεια θα έδινε το τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ το οποίο ήταν να κατασκευαστεί, κάποια στιγμή επί Χατζησάββα ακόμη, στο πάρκο Ρουμανικών της Νεάπολης, το οποίο όμως τελικά δεν θα γίνει.

Αυτή την περίοδο δημοπρατείται και το πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται κάτω από το προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Συκεών, αλλά από ότι καταλαβαίνετε σίγουρα δεν βολεύει τους κατοίκους της Νεάπολης.

Οι ανάγκες για παρκάρισμα πολλές και οι λύσεις από καμία έως και λίγες.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Νεάπόλη χτίστηκε μετά τη δεκαετία του ’50 και στα σχέδια και τις μελέτες των πολυκατοικιών δεν υπήρχε πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης μίας που πραγματικά μέχρι τη δεκαετία του ΄90 τα αυτοκίνητα στην περιοχή ήταν εξαιρετικά λίγα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων Κύριο Στέλιο Γκατζέ, μας είπε πως υπήρξε ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός το 2012, στον οποίο υπάρχει μία πρόβλεψη να γίνει ένα πάρκινγκ διαμέσου του Ταμείου Ανάκαμψης στην περιοχή του Στρεμπενιώτη, ότι το οποίο θα είναι υπόγειο τριών ορόφων και η χωρητικότητα του θα είναι 180 αυτοκίνητα, όμως ακόμη το έργο βρίσκεται στα χαρτιά.

Η Διοίκηση του Δήμου έχει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του, διότι ένα τέτοιο έργο θα δώσει μία μικρή ανάσα στο μεγάλο μπούκωμα του πάρκινγκ στη Νεάπολη.

Μέχρι να βρεθούν λύσεις στο δύσκολο αυτό πρόβλημα της Νεάπολης, της ίδιας Νεάπολης που στη δεκαετία του ’90 είχε λιγοστά αυτοκίνητα στους δρόμους της και το πάρκινγκ άπλετο και μέχρι κάποιοι συμπολίτες μας να αλλάξουν την εγωϊστική τους νοοτροποία, τα ΑμεΑ, οι μητέρες με τα καροτσάκια των παιδιών τους, τα άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς και οι τυφλοί θα ζούνε μία μικρή “κόλαση”.

Αυτό δεν είναι το πρώτο ρεπορτάζ που κάναμε για το ίδιο θέμα στις τελευταίες χρονιές, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το θέμα τακτικά.

Κοινοποίησε το