ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν μετά τη δημοσιοποίηση δελτίου Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο διασώθηκε κινηματογραφικό υλικό που βρισκόταν στα υπόγεια του κτιρίου της Φίνος Φιλμ, στην οδό Χίου, από διαρροή χημικών.

Μάλιστα, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου καταγγέλλει «τακτικισμούς» από πλευράς ΥΠΠΟΑ και «αμφιλεγόμενες μεθόδους». Η ίδια κάνει μάλιστα λόγο για «δελτίο Τύπου που θύμιζε κακό σενάριο κινηματογραφικής αστυνομικής περιπέτειας, που κινείται στα όρια της παρωδίας και με ‘’σούπερ ήρωα’’ τον υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκη»

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών έκαναν λόγο διάσωση σημαντικού μέρους της ιστορίας του ελληνικού σινεμά από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση «με αμφιλεγόμενες μεθόδους και με πρόσχημα τη διαρροή χημικών», -χημικά που δεν υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια στο εν λόγω κτίριο-, «μετέφεραν στο υπόγειο γκαράζ του ΕΚΚ τα υλικά ταινιών».

Με την ίδια ανακοίνωση διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τα σκοτεινά σημεία της εν λόγω «επιχείρησης διάσωσης», όπως ποιες είναι οι ταινίες που διασώθηκαν, εάν υπάρχουν έγγραφες άδειες των πνευματικών δημιουργών και των κατόχων των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, σχετική εισαγγελική παραγγελία όπως επίσης για ποιο λόγο δεν υπήρχε παρουσία δικαστικού λειτουργού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Όπως σημειώνει η Σ. Αναγνωστοπούλου δεν υπήρξαν πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, ούτε τα απαιτούμενα νόμιμα συνοδευτικά παραστατικά (δελτία αποστολής, τιμολόγια κ. ά.) ενώ εγείρονται ερωτήματα και για τις συνθήκες στις οποίες θα φυλάσσεται πλέον τα το κινηματογραφικό υλικό σε γκαράζ του ΕΚΚ.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σπουδαίοι κινηματογραφιστές μιλούν για «κανονικό πλιάτσικο», για «περίεργη ιστορία» για ενέργειες τριτοκοσμικές και μη σύννομες. Ενέργειες που σύμφωνα με την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ «θυμίζουν “Άγρια Δύση” και όχι ευνομούμενη χώρα. Κι όλα αυτά κατ’ εντολή του υφυπουργού πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη;»

Τέλος, η Σία Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «που υποτίθεται ότι έχει αποστολή τη διαφύλαξη και συντήρηση της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς» κάνει λόγο για «πρωτοφανείς ενέργειες».

Κοινοποίησε το