Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι;

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ο 26χρονος εξόριστος Ρομάν Προτάσεβιτς με την έρευνά του κατάφερε να εκνευρίσει τόσο τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας ώστε να διατάξει κρατική αεροπειρατεία προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων.

Η ιστορία του έχει όλα τα στοιχεία της πλοκής της ταινίας «Τελεσίγραφο του Μπορν»: Μία εμπορική πτήση που μεταφέρει έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο παρεμποδίζεται από ένα μαχητικό τζετ MiG-29 κατόπιν εντολής του ισχυρότερου ανθρώπου της Λευκορωσίας, ο οποίος αποκαλείται από πολλούς ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Ο πρωταγωνιστής όμως της ιστορίας είναι πέρα για πέρα αληθινός. Ονομάζεται Ρόμαν Προτάσεβιτς και την Κυριακή έγινε ο ίδιος παγκόσμιο δημοσιογραφικό θέμα καθώς η κυβέρνηση και ο αυταρχικός ηγέτης της χώρας του, της Λευκορωσίας, έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη προκειμένου να τον σταματήσουν.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς ταξίδευε με πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας όταν το λευκορωσικό μαχητικό εξέτρεψε το αεροσκάφος ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου ο επικριτής του Λουκασένκο τέθηκε υπό κράτηση.

Μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2020 υπάρχουν λίγες εναπομείνασες ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές στη Λευκορωσία. Τα περισσότερα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν των εκλογών.

Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης στο κανάλι NEXTΑ στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Telegram, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.

Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.

Σύμφωνα με το κύριο δίκτυο ασφαλείας της Λευκορωσίας, την K.G.B., το όνομα του δημοσιογράφου βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατών της χώρας. Αν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τρομοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική ποινή.

Οι κατηγορίες για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους φέρουν ποινή φυλάκισης άνω των 12 ετών.

Η “ελευθερία” του Τύπου και της έκφρασης συνεχίζεται…

Κοινοποίησε το