Ώρα Θεσσαλονίκης” και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που συνεχίζει να ταλανίζει τη
Θεσσαλονίκη εδώ και δεκαετίες, καθώς μεταξύ άλλων καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις
πως όλα θα τα λύσει το Μετρό.
Το Μετρό προφανώς θα δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη, που
όμοια της δεν έχει γνωρίσει στην μεγάλη ιστορία της.
Όμως το Μετρό δεν φτάνει και για να είναι χρηστικό και αποτελεσματικό απαιτείται να
συνδυαστεί με πλείστες επιπρόσθετες παρεμβάσεις, όπως οδοί πρόσβασης στους
σταθμούς, πάρκινγκ κα.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα προκειμένου να θεραπευτεί μερικώς προϋποθέτει ότι οι
Θεσσαλονικείς δεν θα μετακινούν τόσο πολύ τα ΙΧ τους. Επίσης θα λειτουργούν ενιαία.
ευέλικτα και συντονισμένα όλες οι αστικές μεταφορικές υποδομές και θα δημιουργηθούν
διαδρομές που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον” τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος
Θεσσαλονίκης, Σάκης Τζακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με εκπροσώπους
μέσων μαζικής ενημέρωσης.
“Η απερχόμενη δημοτική αρχή αδυνατεί να αφομοιώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη
βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον και δεν κάνει κάτι για να ελέγξει την κατάσταση στο
μερίδιο που της αναλογεί.
Προσαρμόστηκε απλά σε προεκλογικά της πυροτεχνήματα,
βγάζοντας κανένα πασαλάκι που ενοχλούσε κάποιους επαγγελματίες και έθαψε τελείως
τον κανονισμό φορτοεκφορτώσεων” σημείωσε επιπλέον ο κ. Τζακόπουλος.
“Το κυκλοφοριακό χρειάζεται σχεδιασμό, οργάνωση και στοχοθέτηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με την κατασκευή νέων υποδομών.
Ο στόχος πρέπει να καταλήγει
πάντα στο να λιγοστεύουν τα αυτοκίνητα που θα κινούνται. Χρειάζεται ο Δήμος να
ξεκαθαρίσει με ποιες αρχές θα βαδίσει στο κυκλοφοριακό της πόλης.
Εξυπηρετώντας το
ΙΧ ή περιορίζοντας το και πριμοδοτώντας την βιώσιμη κινητικότητα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν γίνεται και εξαφανώνονται ταυτόχρονα και οι δύο στόχοι” υπογράμμισεο ίδιος.Ενδεικτικά το πρόγραμμα και του Ώρα Θεσσαλονίκης προβλέπει για τοκυκλοφοριακό πρόβλημα με τον άλλον. Η επιλουθα.Άμεσα μέτρα:1. Αστυνόμευση και εφαρμογή το χθόντα κανονισμού φορτο εκφορτώσεων.2. Αστυνόμευση των ΠΑΝΑΘΗ Παρκαρισμένων σε βασικούς δρόμους της κυκλοφορίας (Τσιμισκή Νίκης. Ερωτεία, Αλ. Σβώλου, Κασσάνδρου, Αγίου Δημητρίου)3. Κατάργηση ποδηλατοδρόμου, όπως η Νίκης που μπορεί να προσφέρουν στην κίνηση του ποδηλάτου αλλά επιβαρύνουν την είσοδο στην Θεσσαλονίκη κατά τις απογευματινές ώρες. Δεν μπορεί η Κουντουριώτη να έχει 5 λωρίδες και στην Νίκης να καταλήγουν αυτές σε 1,4 λωρίδα 4. Δημιουργία κέντρου διαχείρισης της κυκλοφορίας που θα έχει τη δυνατότητααυξομείωσης της χρονικής διάρκειας των φάσεων των σηματοδοτών ανάλογα μετον κυκλοφοριακό φόρτο των οδών.5. Κίνηση των απορριμματοφόρων σύμφωνα με τον κανονισμό για τα άλλα βαρέαοχήματα και μόνο.Μεσοπρόθεσμα μέτρα:1. Κατασκευή χώρων στάθμευσης γύρω από τους σταθμούς του Μετρό, καθώς καιπροσβάσεων σε αυτούς που ο Δήμος Θεσσαλονίκης (για ορισμένους) απαιτείταινα υλοποιήσει και δεν το έχει πράξει.
2. Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, τα οποία θα εκμεταλλεύεται για τουςκατοίκους και τους επισκέπτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μικρό τίμημα, πέριξ τουκέντρου, όπως προβλέπονται στην πλατεία Χημείου, στα μεγάλα πάρκα παρά τηνοδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της Ανθέων, στο χώρο του ανοικτού parking στην Κωλέττη και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και σύνδεσή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
3. Κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων στο Σιντριβάνι, στην ΧΑΝΘ, στον Βαρδάρη και στα Δικαστήρια (26ης Οκτωβρίου).
4. Απαγόρευση κίνησης λεωφορείων του ΟΑΣΘ στο κέντρο και κατάργηση των τερματικών τους εντός του κέντρου. Τα λεωφορεία θα κινούνται έως τους 4παραπάνω κυκλικούς κόμβους και θα τερματίζουν στον αρχικό τερματικό τους. Η Μετακίνηση εντός του κέντρου θα γίνεται με μικρά κόκκινα λεωφορεία συνεχούς ροής, που θα κινούνται κυκλικά στο κέντρο από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εγνατία, Ερμού και Νίκης. Τα λεωφορεία θα τα προμηθευθεί και θα τα κινεί Ο Δήμος Θεσσαλονίκης,5. Αλλαγή των δρομολογίων του ΟΑΣΘ μετά και την κατασκευή του Μετρό, τη νέα πολιτική για την κυκλοφορία στο κέντρο και την κατασκευή χώρων στάθμευσης στο τέρμα αυτών των γραμμών,6. Διάνοιξη της οδού Ηπείρου στον Άγιο Παύλο για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην Άνω Πόλη.
7. Διανοίξεις οδών που θα αποσυμφορήσουν περιοχές της πόλης, όπως το τμήμα της Λαγκαδά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά έως τον Βαρδάρη, την οδό Σόλωνος, την οδό Ψελλού στην Νέα Ελβετία κα. Στο σύνολο τους είναι 11 τέτοιοιδρόμοι.Μακροπρόθεσμα μέτρα 1. Προτεραιότητα στην επέκταση της γραμμής του Μετρό στις δυτικές συνοικίες.2. Σχεδιασμό από την αρχή για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατόδρομων.3. Σύνδεση fly over ή και 4. Απελευθέρωση κύριως περιφερειακής με το κέντρο της Θεσσαλονίκης.οδικών αρτηριών από στάθμευση με την δημιουργία περιφερειακών χώρων και επιδότηση δημιουργίας κτιρίων στάθμευσης στο κέντρο κάτω από πλατείες και χώρους πρασίνου.5. Σε κάθε μεγάλο έργο εξασφάλιση επαρκών χώρων στάθμευσης προς όφελος της πόλης.6. Υλοποίηση της κατασκευής αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και ενσωμάτωση στο σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης
Υλοποιώντας τα παραπάνω δημιουργείς εναλλακτικές μετακινήσεις και μετά εφαρμόζεις μια πολιτική πειθούς των κατοίκων ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΤΟΤΟΥΣ, αφού θα μπορούν να εξυπηρετούνται”, κατέληξε ο κ. Τζακόπουλος.