Συναγερμός στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας – Εξερράγη το ηφαίστειο

ΚΟΣΜΟΣ

Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο Σεμέρου στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα, σημαίνοντας νέο συναγερμό.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως περιγράφει το Reuters, παρατηρήθηκε μία στήλη στάχτης σε ύψος δύο χιλιομέτρων, με τις αρχές να προειδοποιούν τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από την ενεργή ακτίνα απόστασης της έκρηξης του ηφαιστείου.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, μία έκρηξη του Σεμέρου, που είναι το υψηλότερο όρος στην Ιάβα, εκτόξευσε σύννεφα στάχτης και πυροκλαστικής ροής, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 46 ανθρώπων.

Από την έκρηξη αυτή, αρκετοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η έκρηξη που έγινε νωρίς το πρωί της Κυριακής, προκάλεσε πυκνά λευκά και γκρίζα σύννεφα στάχτης, σύμφωνα με το αρμόδιο επιστημονικό κέντρο της Ινδονησίας (PVMBG).

Το ίδιο κέντρο, προειδοποίησε τους κατοίκους των γύρω περιοχών να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων γύρω από το κέντρο της έκρηξης του ηφαιστείου και να διατηρήσουν απόσταση 500 μέτρων από τις ροές της λάβας, αποφεύγοντας τους σχετικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με το PVMBG πρέπει επίσης, να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες εντός ακτίνας 13 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το κέντρο της ηφαιστειακής έκρηξης.

Κοινοποίησε το