Συνεχίζονται οι έλεγχοι ευζωίας ζώων στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από την αρχή του 2021 μόνο από το αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 325 έλεγχοι σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, επιβλήθηκαν 30 πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που είχαν το ζώο τους ελεύθερο χωρίς λουρί διότι απαγορεύεται από το νόμο, πολλοί είχαν μαζί τους τα έγγραφα που χρειάζονται και τα επέδειξαν είτε σε φυσική μορφή, είτε μέσω κινητού στους αστυνομικούς που πραγματοποιούσαν τους ελέγχους ή μετά από υπόδειξη προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Πολλοί είναι φυσικά οι ιδιοκτήτες που με “ευφάνταστες” δικαιολογίες προσπαθούν να πείσουν τους αστυνομικούς για την άγνοια του νόμου, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα αυτά.

Τέσσερα απλά πράγματα χρειάζεται να κάνουν ιδιοκτήτες ζώων, πρώτον να έχουν το ζώο τους οπωσδήποτε στην εποπτεία τους με λουρί.

Δεύτερον να συλλέγουν τις ακαθαρσίες ζώου και να τις πετούν, φυσικά εδώ υπάρχει ένα κενό διότι η ρίψη τέτοιου είδους αποβλήτων σε κάδους για σκουπίδια απαγορεύεται από τη νομοθεσία, θα πρέπει λοιπόν και οι δήμοι από τη σειρά τους να τοποθετήσουν ειδικούς κάδους για αυτή τη χρήση και μόνο.

Τρίτον, θα πρέπει το ζώο οπωσδήποτε να έχει ηλεκτρονικό τσιπ το οποίο θα αναγράφει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη διότι πολλές φορές ζώα που χάνονται βρίσκονται μέσω του τσιπ αλλά και πολλές φορές ασυνείδητοι πρώην ιδιοκτήτες ζώων τα παρατούν όπου βρίσκουν και φυσικά αυτό δεν είναι ότι καλύτερο ούτε για τα ζώα ούτε για την κοινωνία, για μία κοινωνία που θέλει να δηλώνει πολιτισμένη και δυστυχώς στους κόλπους της υπάρχουν και αυτοί οι “άνθρωποι” που την καταστούν απολίτιστη!

Τέταρτον και τελευταίο, πρέπει οπωσδήποτε όσοι βγάζετε το ζώο σας βόλτα να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο του ζώου ακόμη κι αν το βγάζετε στο οικοδομικό τετράγωνο γύρω από το σπίτι σας, είναι σημαντικό σε περίπτωση ελέγχου να έχετε το έγγραφο αυτό μαζί σας ή να έχετε μία φωτογραφία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου στο οποίο θα φαίνεται ο σειριακός αριθμός του ηλεκτρονικού τσιπ καθώς και τα εμβόλια της τελευταίας χρονιάς.

Τέλος θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι αστυνομικοί πραγματοποιούν αυτούς τους ελέγχους για την ευζωία των ζώων και όχι γιατί υπάρχει πόλεμος μεταξύ αστυνομίας και φιλόζωων.

Ο αστυνομικός είναι ο φίλος του μικρού μας φίλου…

Στους ιδιοκτήτες των ζώων που έμφανίζονται στις φωτογραφίες δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα διότι τηρούσαν την κείμενη νομοθεσία.

Κοινοποίησε το