Συσκέψεις του Υφυπουργού Εσωτερικών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και επιχειρηματικούς φορείς της Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συσκέψεις του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και επιχειρηματικούς φορείς της Θράκης

Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται, από σήμερα Πέμπτη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Καλαφάτης προήδρευσε σε συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Επιμελητήριο Θράκης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στηρίζοντας ουσιαστικά και συμβολικά τους ακρίτες μας. Βρισκόμαστε δίπλα τους. Γι΄ αυτό ως Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, σ΄αυτή την τόσο σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Πατρίδας μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλάει με έργα. Στη δύσκολη περίοδο που πέρασε, ενίσχυσε την περιοχή με συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες πολιτικές, ουσιαστική στήριξη.

Είχαμε επίσης μια πολύ σημαντική και ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά το μέλλον του τόπου. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή. Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα. Μετάξι, Ζεόλιθος, Ξυλεία. Είναι κομμάτια τα οποία οφείλουμε να τα συνδέσουμε ώστε να μπορέσουν ν΄αποκτήσουν αναπτυξιακή υπεραξία. Αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή συνεχούς και ουσιαστικής επικοινωνίας για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα. Οι λύσεις υπάρχουν και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να τις βρούμε. Συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα. Αυτό επιδιώκουμε και γι΄αυτό είμαστε εδώ».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ως εκπρόσωπος όλων των παραγωγικών φορέων του νομού να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης κ. Καλαφάτη. Είναι αρωγός στα προβλήματα της περιοχής μας. Επισκέφθηκε με την πρώτη έξοδό του μετά την πανδημία τον ακριτικό Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. Με τον Υπουργό συζητήσαμε τα προβλήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Και μάλιστα η εμπειρία του κατέδειξε ότι δεν χρειάζεται να βάλουμε πολλά θέματα στην κουβέντα. Ιεραρχήσαμε πέντε προβλήματα τα οποία πραγματικά στο χρόνο και με τη συχνή επικοινωνία με συνεργάτες του θα τα επιλύσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βάλαμε θέματα όπως το ότι θα πρέπει να δει η κυβέρνηση το άνοιγμα των συνόρων των Κήπων, το οποίο είναι ένα κομβικό κομμάτι, μιας και είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου το οποίο θα βοηθήσει την περιοχή. Βάλαμε το θέμα που αφορά τον Ζεόλιθο, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, που πρέπει να αξιοποιηθεί και να μεταποιείται στον βόρειο Έβρο. Βάλαμε θέματα επιδότησης κόστους μεταφοράς, διότι είμαστε ο πιο απομακρυσμένος νομός. Είναι θέματα τα οποία μπαίνουν σε μια κουβέντα, σε μια διαπραγμάτευση. Πρέπει να ωριμάσουν και να γίνουν προτάσεις ώστε μετά να κατατεθούν στη Βουλή. Είμαστε σ΄έναν ανοιχτό διάλογο με τον Υπουργό και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε εδώ για ν΄αξιολογήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Για μας είναι πολύ θετικό που η κυβέρνηση και ο Υπουργός, είναι δίπλα μας. Διότι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης είναι ένα Υπουργείο που πρώτον μας δίνει ηθική στήριξη και δεύτερον είναι αρωγός μας, αλλά και ένα Υπουργείο που έχει και αναπτυξιακό ρόλο με εγκρίσεις προτάσεων που αφορούν την επιχειρηματικότητα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στηρίζοντας ουσιαστικά και συμβολικά τους ακρίτες μας. Βρισκόμαστε δίπλα τους. Γι΄ αυτό ως Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, σ΄αυτή την τόσο σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Πατρίδας μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλάει με έργα. Στη δύσκολη περίοδο που πέρασε, ενίσχυσε την περιοχή με συγκεκριμένα μέτρα:

  • Με 590 εκ. ευρώ σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ουσιαστικά στήριξαν εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 128 εκατ. ευρώ δόθηκαν μόνο στην περιοχή του Έβρου.

-Με την ενίσχυση του φράκτη στις Καστανιές.

-Με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου.

-Με την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

-Με τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε νοικοκυριά και δήμους για τις πλημμύρες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

-Με την απόφαση κατασκευής νέου αστυνομικού κτιρίου στην Αλεξανδρούπολη και την επισκευή του κτιρίου στην Ορεστιάδα.

Συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες πολιτικές, ουσιαστική στήριξη».

Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Καλαφάτης θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Στο Διδυμότειχο θα επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδoς και Σουφλίου. Θα μεταβεί, επίσης, στην περιοχή των Φερών και θα επισκεφθεί το εργοτάξιο κατασκευής του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενώ η περιοδεία του στην περιοχή θα ολοκληρωθεί με επίσκεψή του στο Μεθοριακό Φυλάκιο Καστανεών Ορεστιάδας.

Κοινοποίησε το