ΥΛΙΚΑ
Μερίδες: 4
500 γρ. τρυφερά βρουβοβλάσταρα (στην εποχή τους) ή κολοκυθοανθοί, καθαρισμένοι και χοντροκομμένοι
6 αυγά
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε σφουγγάτο με χόρτα, ξεκινάμε αν χρησιμοποιήσουμε βρουβοβλάσταρα και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πιο σκληρά τμήματα του κοτσανιού τους.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα σε σουρωτήρι. Αν χρειάζεται, τα στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να απομακρύνουμε όσο νερό έχουν κρατήσει.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τα βρουβοβλάσταρα για 4-5 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά και να μαλακώσουν κι άλλο. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ, μαζί με αλάτι και πιπέρι, και τα αδειάζουμε στο τηγάνι.
Ψήνουμε το σφουγγάτο μέχρι να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά η κάτω πλευρά.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι και αναποδογυρίζουμε το σκεύος με γρήγορη αλλά σταθερή κίνηση, ώστε να τουμπάρει πάνω στο καπάκι η ωμή πλευρά του σφουγγάτου και η ψημένη να βρεθεί από πάνω.
Τώρα αφήνουμε το σφουγγάτο να γλιστρήσει μέσα στο τηγάνι, με την ωμή πλευρά προς τα κάτω, και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και αυτή.
Αν φτιάξουμε το σφουγγάτο με κολοκυθοανθούς, τους σοτάρουμε απευθείας στο ελαιόλαδο (χωρίς φυσικά να τους ζεματίσουμε) και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτήν που περιγράψαμε πιο πάνω.
Σερβίρουμε.