Τέλος επιτηδεύματος δεν θα το πληρώσουν οι… Ή μάλλον θα το πληρώσουν όλοι!

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Του Π. Μαυρίδη

Μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους πληττόμενους επαγγελματίες της πανδημίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όμως ποιοι θα είναι αυτοί που στο σκεπτικό της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος;

Οι πληττόμενοι από την πανδημία επαγγελματίες!

Δηλαδή οι ειδικές κατηγορίες και οι ΚΑΔ που μέχρι σήμερα εισπράττουν επιδόματα και επιτρεπτές προκαταβολές και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει στερέψει από τα μέτρα Υγειονομικής προστασίας της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Θα τεθεί και όριο μείωσης του τζίρου και όσοι το 2020 εχουν έσοδα πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό θα απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Έναλλακτικά εξετάζεται το σενάριο που προβλέπει την κλιμακωτή ελάφρυνση, δηλαδή όσοι επαγγελματίες έχουν μείωση του τζίρου κατά 70% να απαλλαγούν ολοσχερώς από το τέλος επιτηδεύματος και όσοι εμφανίζουν χαμηλότερο τζίρο π.χ. κατά 50% να πληρώσουν μειωμένο κατά 50% το “χαράτσι” του τέλους επιτηδεύματος.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τέλος επιτηδεύματος καταγράφονται κρατικά έσοδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από 610.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, άσχετα αν αυτοί βγάζουν τα 400 500 και 1000 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος κάθε χρονιά.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη και μέχρι τον Μάιο σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η έκταση των απαλλαγών θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με την εξέλιξη των δημοσιονομικών αντοχών.

Ποιοι άλλοι απαλλάσσονται σύμφωνα με την νομοθεσία;

Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο σημειώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και κυμαίνεται από 400 έως και 1000 ευρώ, το “χαράτσι” του τέλους επιτηδεύματος καταλογίζεται και εισπράττεται ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές το προηγούμενο έτος και στην προκειμένη περίπτωση το 2020, εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία απόδειξη αλλά φαίνονται ενεργοί στην εφορία.

Δηλαδή αν είσαι από τα “Κορόϊδα της τάξης” και το 2020 δεν έβγαλες ούτε 10 ευρώ θα πληρώσεις από 400 έως και 1.000, γιατί; Γιατί έτσι πρέπει!

Για την συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματίων υπάρχει και η πλήρης απαλλαγή αλλά μόνο για όσους δεν έκοψαν ούτε ένα τιμολόγιο το 2020, δηλαδή έαν είσαι μέντιουμ με κληρονομικό χάρισμα και είδες σε ενόραση στις 31/12/19 πως έρχεται το παλούκι του Κοροναϊού το 2020 και έξυπνα δεν έκοψες κανένα τιμολόγιο, μπορείς να πας στην εφορία και να δηλώσεις αδράνεια.

Έτσι δε θα πληρώσεις το τέλος επιτηδεύματος.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα της πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή αν κάποιος έχει δραστηριότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2020, μπορεί να δήλωση αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το 50% τέλος επιτηδεύματος.

Οι 11 κατηγορίες που απαλλάσσονται:

Είναι οι ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% .

Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 100 κατοίκους εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, εδώ θα παρακαλούσαμε το Υπουργείο Οικονομικών να μας πει ποια νησιά είναι αυτά που έχουν 100 κατοίκους και ποια χωριά 500 κατοίκους να πάμε και εμείς να ανοίξουμε επιχείρηση για να μην πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος…

Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση Ελευθέριου επαγγέλματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται τρία έτη από το έτος συνταξιοδότησης τους, ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας (Βλέπε παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ)

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και εδώ ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που συνήθως είναι επιχειρήσεις από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται κανονικότατα μην πληρώνοντας φόρους και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, δεν πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος.

Σε αντίθεση με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες και όλα τα υπόλοιπα μη κερδοσκοπικά σωματεία και οργανισμούς τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι “Τα κορόϊδα της τάξης”, διότι καλούνται να πληρώσουν κανονικά τέλος επιτηδεύματος και λοιπά φορολογικά έξοδα, ενώ στην ουσία το 2020 αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να κάνουν απολύτως τίποτα για να συλλέξουν χρήματα για τους σκοπούς τους, οι περισσότεροι εξ αυτών και όχι μόνο δεν έλαβαν και καμία επιχορήγηση, καμία οικονομική ενίσχυση και καμία επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως έκαναν δεκάδες μπουγατσατζίδικα και καταστήματα παροχής γρήγορου καφέ, τα οποία δεν έκλεισαν ούτε μία ημέρα κατά την Πανδημία.

Αυτό σε γενικές γραμμές μπορούμε να το ονομάσουμε ως “Φορολογική δικαιοσύνη”, τέλος επιτηδεύματος δεν πληρώνουνε οι συνεταιρισμοί εργαζομένων, οι αγρότες μέλη αγροτικών Συνεταιρισμών, δηλαδή αυτοί που δεν είναι μέλη αγροτικού συνεταιρισμού και αυτοί ανήκουν κα΄τα πάσα πιθανότητα στην κατηγορία “Τα κορόϊδα της τάξης”, οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί φυσικά και δεν πληρώνουν όπως και οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

Επίσης τέλος επιτηδεύματος δεν πληρώνουν οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού εργαζόμενων, αυτά δηλαδή που λέγαμε πιο πάνω…

Τελος δε πληρώνουν και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως Νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση πτώχευση η αδράνεια.

Ε! αυτό έλειπε να και ο χρεοκοπημένος να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος!

Πάμε να δούμε τώρα πόσο κοστίζει το τέλος επιτηδεύματος:

Για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες που ανέφερα πιο πάνω και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, δηλαδή τους “είλωτες του δημοσίου” όπως τους αναφέρει το Υπουργείο Οικονομίκων “Τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή Ελευθέριο επάγγελμα και έχουν εγγραφή σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή περισσότερα από τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο” τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα τους βρίσκεται σε τουριστικό χωρίο ή σε πόλη με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται με μπλοκάκι ή ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες οι οποίες συμπληρώνουν τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και δεν εδρεύουν σε κάποια κωμόπολη η χωριό τότε αυτοί καλούνται να πληρώσουν κανονικά τέλος επιτηδεύματος, εφόσον η έδρα τους βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Επίσης οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους, σε πόλεις και χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Και εδώ θα επισημάνουμε τις ερωτήσεις: Eίναι δυνατόν, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που ουσιαστικά αναπληρώνουν το έργο της κρατικής μηχανής σε θέματα κοινωνικής Αλληλεγγύης, πρόνοιας και μέριμνας, να καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος και μάλιστα για τη χρονιά του 2020 η οποία ήταν απόλυτα χαμένη;

Αυτοί οι άνθρωποι, εθελοντές οι περισσότεροι, να βάλουν και από την τσέπη τους ενώ δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ οικονομικής στήριξης από το κράτος;

Και δεν γράφω για τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες μαϊμού, που και αυτές είναι πάρα πολλές και θα πρέπει κάποια στιγμή να ελεχθούν από το κράτος, οι οποίες δεν έχουν παράγει ποτέ κανένα έργο και απλά κάποιοι έξυπνοι επιτήδιοι, άνοιξαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία για να δηλώνουν ως “Εντευκτήρια” τις ταβέρνες και τα ουζερί που είχανε για να τα “‘κονομάνε” αφορολόγητα και χωρίς λοιπά έξοδα.

Γράφω για τους ανθρώπους που όντως παράγουν έργο, που είναι αναγνωρισμένοι και από το κράτος και από την κοινωνία και αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους, ένα τέλος επιτηδεύματος που προεκλογικά ο Πρωθυπουργος διατείνονταν στο πρόγραμμα της παράταξης του, πως θα ακυρώσει για όλους!

Μήπως θα έπρεπε ο υπουργός οικονομικών να ρίξει μία ματιά σε αυτό το θέμα και να απαλλαχθούν τουλάχιστον οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες από το τέλος επιτηδεύματος;

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι οικονομική ενίσχυση έλαβαν από το κράτος Ακόμη και οι σύλλογοι, με ποια λογική; Εάν εξαιρέσουμε τη λογική ότι οι σύλλογοι απαρτίζονται από ψηφοφόρους…

Κοινοποίησε το