Τέλος τα «φακελάκια» στους καρδινάλιους

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος απαγορεύει στους καρδινάλιους να δέχονται «δώρα ή άλλες διευκολύνσεις» αξίας μεγαλύτερης των σαράντα ευρώ.

Νέα πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος για την πρόληψη περιπτώσεων διαφθοράς στο εσωτερικό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Με προσωπική του απόφαση, απαγόρευσε σε καρδινάλιους, υψηλόβαθμους κληρικούς και γενικά σε υπεύθυνους εκκλησιαστικών οργανισμών γενικότερα, να δέχονται δώρα αξίας μεγαλύτερης των σαράντα ευρώ.

Τα «φακελάκια» αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στο Βατικανό, όπου οι καρδινάλιοι, επίσκοποι και αξιωματούχοι αποδέχονται χρηματικά ποσά και αντικείμενα αξίας.

«Η πίστη σε θέματα μικρής σημασίας σχετίζεται με την πίστη σε πιο σημαντικά», σημείωσε ο Πάπας στην απόφασή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία να βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τρομοκρατική δράση.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δηλώνουν ότι όλα τα ποσά στην κατοχή τους, είναι νόμιμης προέλευσης.

Έτσι από εδώ και πέρα, οι καρδινάλιοι δεν θα μπορούν να κάνουν καταθέσεις σε «φορολογικούς παραδείσους», ούτε μέσω τρίτων προσώπων και θα τους απαγορεύεται να επενδύουν χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν σέβονται τις διδαχές και τις αρχές τις καθολικής εκκλησίας.

Επίσης ο Πάπας έχει υπογράψει, απόφαση με την οποία έχει επιβάλει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στον τομέα των εργολαβιών και προμηθειών, ο οποίος τόνισε ότι «η διαφθορά μπορεί να παρουσιαστεί με σειρά διαφορετικών τρόπων και μορφών».

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κλείσει χιλιάδες ύποπτους λογαριασμούς, απέλυσε κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους και προσπάθησε να εξορθολογίσει τη διοίκηση της Αγίας Έδρας.

Κοινοποίησε το