Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κατά την επικοινωνία, που ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού:

Συζητήθηκε η αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο δημιουργίας προσφυγικών ροών προς την περιοχή μας. Διαπιστώθηκε συναντίληψη της όλης κατάστασης και εξετάστηκαν τρόποι στήριξης των χωρών που είναι κοντά στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε οι άνθρωποι που φεύγουν να μπορούν να μείνουν κοντά στις εστίες τους, έτσι ώστε εάν και όταν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, να γυρίσουν πίσω.


Είναι σαφές ότι, η Τουρκία δεν επιθυμεί να έχει μαζικές ροές στο έδαφός της -το είχε πει ο Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες.
Είναι επίσης απόλυτα ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα πλέον έχει αλλάξει πλήρως ρότα και φιλοσοφία, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τέσσερα και πέντε χρόνια πριν.
Έχει θωρακίσει τα σύνορά της.


Έχει θεσμικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπουν απολύτως τι γίνεται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.


Δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα να ξαναζήσουμε εκείνες τις χαοτικές στιγμές, που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα «ξέφραγο αμπέλι». Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται σε όλους τους τόνους.
Παίρνει όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου στα νησιά μας και στον Έβρο. Ειδικά στον Έβρο:
Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας. Ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, το οποίο δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής.


Ολοκληρώθηκε επίσης το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες.
Επίσης τέθηκε και το θέμα της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών, γιατί είχαν και οι Τούρκοι σημαντικές καταστροφές.

Κοινοποίησε το