Το «Αγόρι της Τουρκάνα»

ΚΟΣΜΟΣ

Ποιό ήταν όμως το αγόρι της Τουρκάνα; Τον Αύγουστο του 1984, ο Kamoya Kimeu βρήκε το Turkana Boy, το «αγόρι της Τουρκάνα», το οποίο είναι ο πληρέστερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε από έναν πρώιμο ανθρωποκτόνο. «Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κάνει μια βαρυσήμαντη ανακάλυψη. Το «αγόρι της Τουρκάνα» αποτελεί το πληρέστερο εύρημα προϊστορικού ανθρωπίνου σκελετού», ήταν τα πρώτα λόγια του Richard Leakey, παλαιοανθρωπολόγου και αρχαιολόγου.

Ο Kimeu και η ομάδα του είχαν στήσει μια τεράστια αρχαιολογική έρευνα μεταξύ 1984 και 1986 στην Ανατολική Αφρική. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακάλυψαν ένα«όχι και τόσο ανθρώπινο» απολίθωμα, το οποίο πιθανότατα να άνηκε σε Homo erectus, όπως είπε ο ίδιος. Αποφάσισαν να το ονομλάσουν «αγόρι της Τουρκάνα», επειδή βρέθηκε δίπλα στη λίμνη Τουρκάνα, στη Κένυα.

Σύμφωνα με την ομάδα, τα οστά του απολιθώματος πιθανότατα άνηκαν σε ένα αγόρι μεταξύ 11 και 13 ετών. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,67, ενώ ο εγκέφαλος του είχε το μέγεθος ενός σημερινού δίχρονου παιδιού.

Τα οστά δείχνουν ότι το αγόρι ήταν δίποδο. Δεδομένου ότι απαιτείται αρκετή μυϊκή ενέργεια για να περπατήσει κάποιος, η θερμότητα του σώματος αυξάνεται, οπότε η ομάδα υποθέτει πως ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν άτριχος – όπως ακριβώς ο Homo sapiens.

Επειδή ακριβώς το αγόρι ήταν άτριχο, το σώμα του θα χρειαζόταν αρκετή μελανίνη για να προστατεύεται από τον ήλιο. Επομένως, η ομάδα συμπεραίνει πως η επιδερμίδα του θα ήταν αρκετά σκούρα.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ίσως ο πρώτος που ρύθμισε τη θερμοκρασία του μέσω της εφίδρωσης. Για τα πλάσματα που πρέπει να παραμείνουν ενεργά το μεσημέρι σε έναν ηλιόλουστο, ξηρό βιότοπο, η εφίδρωση είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για τη διατήρηση ασφαλών θερμοκρασιών σώματος και εγκεφάλου.

Κοινοποίησε το