Τσίπρας: Ανάγκη ενός παλλαϊκού κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας και της Δημόσιας Παιδείας

ΕΛΛΑΔΑ

Τη θέση ότι η δημόσια Παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση άρα χρειαζόμαστε «όχι απλώς ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Παρατηρητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία.

Ειδικότερα στην παρέμβασή του στην έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως στον χώρο της παιδείας φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενδιαφέρεται κυρίως να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους

Σημείωσε ότι το 2021 οι εισακτέοι στα δημόσια πανεπιστήμια θα είναι 25.000 λιγότεροι από όσοι την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτούς που θα μείνουν εκτός η κυβέρνηση λέει, συνέχισε, πως αν θέλετε να σπουδάσετε να βρείτε χρήματα για να πάτε σε αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο. Σε αυτά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δε θα υπάρχει κανένα κριτήριο, παρά μόνο η συνεπής πληρωμή των διδάκτρων».

Έκανε λόγο για «απαράδεκτη μεθόδευση κατά των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» που θα προκαλέσει:
· Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο

· Ενίσχυση των φροντιστηρίων και αύξηση των σχετικών δαπανών των νοικοκυριών

· Ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου.

· Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Ως αποτέλεσμα τόνισε, θα υπάρξει διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των λαϊκών και μεσαίων οικογενειών και των ελίτ.

Κοινοποίησε το