Τσίπρας για εργασιακά: Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ

35ωρο πιλοτικά χωρίς μείωση μισθού.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 40 στις 35 ώρες χωρίς μείωση αμοιβής, καταρχάς πιλοτικά, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ισχυροποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Όπως τόνισε άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση αυτή πάει πέρα από την κατάργηση του εργασιακού Χατζηδάκη, καθώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που επιδιώκει να συνάψει με την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η κυβέρνηση καλλιεργεί στην κοινωνία χαμηλές προσδοκίες για την επόμενη μέρα και ως ενδεικτικό αυτής της εκτίμησης ανέφερε το ότι «επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δις ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι». Ο κίνδυνος εδώ είναι, επισήμανε, «ο εργαζόμενος του 12ωρου θα πρέπει να νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ, προνομιούχος έναντι αυτού των 400».

Απέναντι σε αυτή την ζοφερή προοπτική, σημείωσε, αναδεικνύεται μια ευκαιρία, δεδομένου ότι ο κόσμος μετά την πανδημία «αλλάζει ριζικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι το οικονομικό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών έχει κλείσει τον κύκλο του.

Κοινοποίησε το