Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας και η ελληνική πλευρά δεν ήταν ειλικρινείς, έχουμε απάντηση σε όλα

ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η έντονη αντιπαράθεση και το λεκτικό μπρα ντε φερ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για οξείες κατηγορίες και σφοδρή σύγκρουση.

Στον απόηχο της συνάντησης και εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης και επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Habertürk, έκανε λόγο για συνομιλίες σε μια «θετική ατμόσφαιρα», ωστόσο κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για ανειλικρίνεια.

«Συμφωνήσαμε ξανά στο εξής: υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σε μία συνάντηση ή σε μερικές συναντήσεις. Πρέπει να κάνουμε μια λίστα με τα θέματα που μπορούμε να κάνουμε εύκολα βήματα και να προχωρήσουμε αργά, ώστε να επικεντρωθούμε στην επίλυση δύσκολων ζητημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική πλευρά μας είπε ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν την ίδια προσέγγιση κι από εμάς. Τους είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλοκατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης ήταν πολύ εποικοδομητικές. Αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινείς».

«Για παράδειγμα, στο θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα. Πρόσφατα έριξαν επτά μετανάστες, αφρικανικής καταγωγής, με πλαστικές χειροπέδες στη θάλασσα, εκ των οποίων οι τρεις πέθαναν», ανέφερε.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι φίλος μου από το 2003. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά, αυτό είναι που με λύπησε. Διαφορετικά, έχουμε απάντηση σε ό,τι λένε», συμπλήρωσε.

Κοινοποίησε το