Υλικά για 4 μερίδες.
- 1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 3 – 4 χλωρά κρεμμυδάκια
- 5 – 6 κλαράκια άνηθος
- 2 – 3 κλαράκια μαϊντανός
- λίγη ξερή ρίγανη
- κόκκινο γλυκό πιπέρι (περίπου 1/4 κουτ. γλυκού)
- κύμινο σε σκόνη (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού – αν θέλουμε)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ξίδι της αρεσκείας μας, κατά βούληση
- αλάτι, μαυροπίπερο
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσουμε τα φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, πρώτα ξεπλένουμε πολύ καλά τα μαυρομάτικα σε ένα σουρωτήρι. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει κατά 5 – 6 εκ.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά (ξαφρίζοντας αν χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσουν τα μαυρομάτικα, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Δοκιμάζουμε για να δούμε αν έγιναν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν καλά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε ψιλό καρεδάκι, τα χλωρά κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, τα μυρωδικά ψιλά (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια).
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια, τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, το λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο.
- Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται και σερβίρουμε.